Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.10.2014

ПРОКУРОР ОБЛАСТІ ДМИТРО ЛУБЧУК: В ІНТЕРЕСАХ ДЕРЖАВИ ЗАДОВОЛЕНО ПРОКУРОРСЬКИХ ПОЗОВІВ НА 40 МЛН ГРН

     Розпочинаючи брифінг із журналістами, прокурор області Дмитро Лубчук підкреслив, що у прийнятому днями Законі України «Про прокуратуру» по-новому регламентовано порядок здійснення прокурором представництва як дієвого способу поновлення і захисту прав людини та інтересів держави.
     «Разом з тим, - додав він, - судовий захист інтересів держави у бюджетній сфері, реальне поновлення прав громадян та законності у державі завжди був головним пріоритетом, своєрідним критерієм оцінки діяльності».
     Керівник відомства навів конкретні результати роботи: «Протягом поточного року у цій сфері прокурорами пред’явлено позовів на суму понад 23 млн грн, задоволено на загальну суму 40 млн грн. За прокурорського втручання реально надійшло до бюджету та добровільно відшкодовано 4 млн грн. Окрім цього, у провадженні судових інстанцій перебуває ще майже 40 справ за позовами прокурорів на загальну суму 31,5 млн грн».
     Дмитро Лубчук також звернув увагу присутніх на те, що випадки розкрадання, використання не за призначенням бюджетних коштів та державного майна мають поширений характер. «Керівники підприємств, установ, організацій зловживають посадовим становищем за потурання службових осіб органів самоврядування, а також через невиконання контролюючими органами у повному обсязі своїх повноважень», - назвав причини прокурор області.
     Конкретні факти встановлених порушень та заходи прокурорського реагування навела журналістам начальник управління представництва, захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури області Роксолана Гребенюк, яка також брала участь у брифінгу.
     Вона, зокрема, зауважила, що найпоширенішими є порушення вимог бюджетного законодавства при укладенні договорів про закупівлі за державні кошти та при сплаті внесків забудовників на розвиток інфраструктури населених пунктів.
     «Прокуратурою м. Житомира встановлено, що минулого року 14 замовників будівництва отримали декларації про готовність об’єктів будівництва, та, у порушення закону, не уклали з органом місцевого самоврядування договори про пайову участь. Ще 29 замовників будівництва, розпочавши будівельні роботи, також не уклали аналогічні договори. Унаслідок цього бюджет м. Житомира недоотримав майже 7 млн грн», - навела конкретні приклади Роксолана Гребенюк.
     На брифінгу також йшлося й про інші виявлені прокурорами порушення, зокрема, у сфері державних закупівель, щодо погашення заборгованості за оренду державного та комунального майна, заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу незаконним видобуванням води тощо.
     Журналісти цікавилися й іншими питаннями, на які від прокурора області отримали вичерпні відповіді.

Автор: Прес-служба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 2306