Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.02.2019

На координаційній нараді керівників правоохоронних органів Житомирщини обговорили стан протидії злочинності

    У середу, 27 лютого 2019 року, у прокуратурі Житомирської області під головуванням прокурора області Любомира Війтовича відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів, на якій обговорено стан діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності, забезпечення законності та правопорядку у регіоні.
    У заході взяли участь і виступили керівництво обласних правоохоронних відомств, зокрема, ГУ Нацполіції, УСБ України, Управління захисту економіки ДЗЕ НПУ, ГУ ДФС України, Північного регіонального управління Держприкордонслужби України, Управління патрульної поліції Департаменту патрульної поліції НПУ, а також Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.
      Відкриваючи нараду, прокурор області Любомир Війтович зазначив позитивні тенденції. Зокрема, на Житомирщині рівень розкриття кримінальних правопорушень за остаточними результатами досудового розслідування у 2018 році перевищив середній по Україні (44,3% проти 41,1%). Утримано тенденцію до зменшення кількості злочинів проти власності. Торік їх зареєстровано на 7,5% менше, ніж у 2017 році.
    Зросла кількість скерованих до суду  обвинувальних актів, а їх питома вага у закінчених складає 26,7% (по державі – 17,1%).
    Однак, у своєму виступі керівник обласного відомства акцентував увагу учасників наради на проблемних питаннях, які потребують невідкладного вирішення.
    Серед таких – відшкодування збитків, завданих державним інтересам і територіальним громадам, протидія корупційним схемам у сфері публічних закупівель, розкриття кримінальних правопорушень у земельній сфері, а також злочинів проти довкілля, за фактами незаконних порубок лісу.
    «Не забезпечено ефективне розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із розкраданням бюджетних коштів, виділених на ремонт і утримання автомобільних доріг: із 26 кримінальних проваджень досі жодного не скеровано до суду, лише у 3 з них особам повідомлено про підозру», - констатував Любомир Війтович.
    Прокурор області також наголосив і на необхідності підвищення результативності роботи щодо викриття суб’єктів господарювання, які ухиляються від сплати податків.
    Недостатньо ефективною є діяльність  правоохоронців щодо протидії збуту наркотичних засобів, викриття нарколабораторій, припинення протиправної реалізації наркотиків.
    «Не досягнуто належних результатів у боротьбі з організованою злочинністю на окремих пріоритетних напрямах, зокрема, у банківській і фінансово-кредитній системах, у земельній і податковій сферах. Крім того, залишено поза увагою викриття організованих злочинних груп з корупційними зв’язками, незважаючи на значну кількість проведення тендерних закупівель в регіоні, викрито лише одну організовану злочинну групу», - критично оцінив напрям роботи Любомир Війтович.
    На нараді із доповіддю виступив заступник прокурора області Олег Мостиховський, який детально проаналізував ситуацію в області, негативні тенденції і можливі шляхи їх виправлення.
    Підсумовуючи роботу координаційної наради, Любомир Війтович наголосив, що  подолання наявних проблемних питань потребує неабияких спільних зусиль, а тому кожний має переосмислити своє ставлення до завдань, визначити чітку мотивацію для досягнення конкретних результатів роботи.
    Із врахуванням висловлених пропозицій, за результатами координаційної наради розроблено заходи скоординованих дій, які сприятимуть підвищенню ефективності боротьби зі злочинністю та її профілактики на території регіону.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 2202