Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.06.2020

На Житомирщині розслідується 10 кримінальних проваджень за фактами правопорушень, вчинених посадовцями адміністрацій установ виконання покарань та органів поліції

Прокуратурою Житомирської області, з метою своєчасного виявлення і усунення порушень вимог закону і прав в’язнів, здійснюється постійний системний нагляд за додержанням законів у місцях несвободи.
Так, з початку року, за фактами порушень, виявлених під час проведених перевірок, розпочато 10 кримінальних проваджень, у яких прокурори здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням.
 Зокрема, 4 кримінальні провадження зареєстровано за фактами злочинної діяльності адміністрацій установ виконання покарань області, з яких два - за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.367 (службова недбалість) ще два, відповідно, за ч.2 ст.191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем) та ст.197  (порушення обов'язків щодо охорони майна) КК України.
Про ці факти повідомив начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру прокуратури області Артем Івков.
Він також уточнив, що 6 кримінальних проваджень розпочато за фактами порушення права на захист затриманих осіб в спецустановах органів національної поліції (ч.1 ст.374 КК України).
Керівник відділу додав, що цьогоріч перевірками були охоплені усі сфери  діяльності адміністрацій установ виконання покарань та інших місць несвободи, у тому числі стан медико-санітарного забезпечення засуджених  та додержання конституційних прав громадян у місцях застосування заходів примусового характеру, при застосуванні сили, спецзасобів.
На кожне правопорушення органами прокуратури було відредаговано та вжито відповідних заходів. Зокрема, внесено і за результатами їх розгляду задоволено 92 документи реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 68 службових осіб.
Прокурор зауважив, що нинішнього року, порівняно з минулим, зменшилася кількість рецидивних злочинів, як в установах виконання покарань, так і серед засуджених до покарання, не пов’язаного з ізоляцією від суспільства.
«Унаслідок забезпечення систематичного прокурорського нагляду та своєчасного реагування зберігається позитивна тенденція щодо медичного забезпечення засуджених та зменшення смертності серед осіб, що тримаються в установах виконання покарань. Також, дотепер в установах не допущено поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19», - додав Артем Івков.
 
Прокуратура Житомирщини у Тwitter  Facebook  Telegram

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1722