Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.06.2021

Ювенальні прокурори Житомирщини: протидії домашньому насильству над дітьми - особлива увага


        Ще донедавна про домашнє насильство в нашому суспільстві говорилося не так й часто, як кажуть, не на повний голос. Проте дедалі стає зрозумілішим, що ця форма жорстокості існує давно, розповсюджена серед людей різного фінансового та соціального статусу, віросповідання, віку, статі, а її прояви стають все частішими.
         Насильство здебільшого присутнє в нашому побуті. Залежно від ситуації, ми є свідками, жертвами або ж кривдниками. Трагічність ситуації в тому, що діти, які виросли у середовищі, де насильство є звичним явищем, переносять модель кривдницької поведінки у власне життя.
          Особливо небезпечним є домашнє насильство, яке вкрай негативно впливає на життя дітей і підлітків. Щороку значна частина дітей є свідками насильства в сім’ї або ж самі стають жертвами домашнього насильства. Про це говорить статистика.
          Так, протягом 2020 року органами поліції зареєстровано 18 кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, які вчинені стосовно 20 дітей.
        Упродовж чотирьох місяців поточного року - 8, в яких від домашнього насильства постраждало 9 неповнолітніх.
          Крім цього, у січні-лютому судами ухвалено два вироки та притягнуто до кримінальної відповідальності за насильство над дітьми двох осіб. Зокрема, жителя Малинського району, який заподіяв легкі тілесні ушкодження своєму малолітньому племіннику, та жителя Ружинського району, який побив свою співмешканку та вчинив насильницікі дії, що завдали фізичного болю, малолітньому пасинку.     
          Зазвичай насильство над дітьми має різні види і форми (фізичне, сексуальне або психічне), а їх наслідки завжди завдають значної шкоди здоров'ю, розвитку і соціалізації дитини, нерідко є загрозою життю або навіть бувають причиною смерті.
           Враховуючи, що в більшості випадків факти домашнього насильства замовчуються, законодавець визначив, що будь-які юридичні та фізичні особи, яким стало відомо про дитину, яка постраждала від жорстокого поводження або життю чи здоров’ю якої загрожує небезпека, зобов’язані забезпечити надання екстреної медичної допомоги дитині та невідкладно звернутися до відповідних служб: поліції, органів місцевого самоврядування, служби у справах дітей, управління соціального захисту населення, закладів охорони здоров’я, громадські організації.
            Важливо, щоб така законодавча норма ефективніше набувала практичного застосування - за таких умов жодне насильство над дитиною не пройде непоміченим та буде покараним.
            Так, лише на підставі повідомлення директорки одного із навчальних закладів області, яка виявила тілесні ушкодження у другокласника, відділенням поліції (24.05.2021) розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.125 КК України.
          Встановлено, що батько дитини (раніше притягувався до кримінальної відповідальності за домашнє насильство (ст.126-1КК України), перебуваючи  у стані алкогольного сп’яніння, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, відшмагав малолітнього сина гумовим шлангом по спині, завдавши легких тілесних ушкоджень. Наразі органом досудового розслідування вирішується питання про повідомлення особі про підозру.
           Питання протидії домашньому насильству над дітьми є на часі як для суспільства у цілому, так і важливим пріоритетним напрямом роботи ювенальних прокурорів обласної прокуратури, а тому перебуває у полі особливої уваги.
 
Оксана Кайданович,
начальник відділу захисту інтересів дітей
та протидії насильству обласної прокуратури
 
 

Автор: .
кількість переглядів: 1323