Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.07.2022

На майже 800 тис. грн заподіяли шкоди незаконними порубками у лісництві Житомирщини – підозрюють злочинне угрупування за участі майстра лісу (ФОТО)

За процесуального керівництва прокурорів Житомирської обласної прокуратури, на підставі зібраних слідством доказів, учасникам злочинного угрупування повідомили про підозру у незаконній порубці, перевезенні та зберіганні лісу, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України).
Слідством установлено, що злочини, пов’язані з незаконними порубками лісу, скоїло організоване угрупування у складі п’яти односельчан.
Організатор злочинної групи – місцевий підприємець, заручившись пособництвом свого сусіда – майстра лісу, залучив ще трьох співучасників, розподіливши між ними «виробничі» процеси: пошук дерев, порубка, розкрижування на колоди, навантаження, перевезення на пилораму тощо.
Орудували у Соболівському лісництві Романівського лісгоспу, яке мав би охороняти від незаконних порубок майстер лісу – фігурант  справи. Однак цей горе-майстер натомість приховував незаконно зрубані дерева, які складували для перевезення (йому інкримінують також злочин за ч. 2 ст. 364 КК України).
Так, з листопада 2021 по лютий 2022 роки зловмисники систематично вирубували ліс, в основному - породи дуб, доставляли до деревообробного цеху організатора, де виготовляли деревину для збуту.
Під час обшуку на території та у приміщенні виробничого цеху виявлено і вилучено понад сотню дубових і соснових колод та значний об’єм пиломатеріалів.
За висновками експертів, незаконними порубками державним інтересам заподіяно шкоди на майже 800 тис. грн.
На вилучену деревину, знаряддя вчинення злочину, а також транспорт – два вантажних автомобілі зі встановленими кранами-маніпуляторами накладено арешт.
Також до суду скеровано клопотання про арешт майна організатора угрупування -  пилораму та два вантажні автомобілі загальною вартістю 1, 3 млн грн.
Незаконні порубки лісу викрито за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, працівниками Управління стратегічних розслідувань в області та СУ Головного управління Нацполіції в області, яке проводить досудове розслідування.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Прокуратура Житомирщини у Тwitter  Facebook  Telegram

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1747