Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.08.2022

Збут неякісних бронежилетів для бійців ЗСУ і тероборони – на Житомирщині викрили псевдоволонтера, причетного до злочинної схеми (ФОТО)

  
 
  За процесуального керівництва прокурорів Житомирської окружної прокуратури Управлінням СБУ в області та Житомирським райуправлінням поліції викрито громадського активіста, причетного до шахрайства з військовим спорядженням у великих розмірах та незаконного використання з метою отримання прибутку благодійних пожертв і безоплатної допомоги (ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 201-3 КК України).
    Слідством установлено, що злочинною діяльністю з початку збройного широкомасштабного вторгнення рф займався 25-річний псевдоволонтер, який з містечка під Києвом переїхав тимчасово проживати до батьків на Житомирщину.
    Так, фігурант справи, під приводом безкоштовного виготовлення бронежилетів для ЗСУ та тероборони, отримував від місцевих підприємців на благодійній основі елементи для виготовлення військового спорядження. Потім разом зі спільниками (особи встановлюються), підпільно виготовляли для продажу бронежилети, які не відповідали належному ступеню захисту, потенційно створюючи загрозу для життя тих, хто їх використовує. Однак, популяризуючи свою «діяльність» у соцмережі через телеграм-канали, вказували, що бронежилети мають високий ступінь захисту.
    Встановлено щонайменше вісім фактів продажу неякісного військового спорядження, невідповідність якого виявили покупці. Лише за одну партію такого «благодійного продажу» - 11 бронежилетів - на рахунок псевдоволонтера надійшло понад 90 тис. грн. Загалом, за попередніми даними, на продажу неякісних бронежилетів ділок збагатився на 800 тис. грн.
    Під час випробування встановлено, що з 8 бронежилетів лише один не був прострелений та відповідав необхідному класу захисту (має бути 4-5 клас).
    Під час обшуків за місцем проживання особи виявлено і вилучено 12 бронеплит, понад 60 плитоносок, бронежилет, 13 мобільних телефонів, ноутбук, зброю та набої до неї, прилад нічного бачення, бінокль, рацію із зарядним пристроєм, GPS-трекер, тактичне екіпірування, печатку громадської організації, подрібнену рослину зеленого кольору та інше.
    За результатами проведених 29.07.2022 обшуків розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 309 (незаконне зберігання наркотичних засобів) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю і бойовими припасами) КК України.
    Наразі тривають необхідні слідчі (розшукові) дії, встановлюються обставини скоєння злочину та причетність до нього інших осіб.
    Вирішується питання щодо повідомлення фігуранту провадження про підозру.
    Досудове розслідування, за процесуального керівництва Житомирської окружної прокуратури, проводить Житомирське райуправління поліції.
Прокуратура Житомирщини у Тwitter  Facebook  Telegram
 

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1866