Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.05.2018

Прокуратура Житомирщини вимагає усунути порушення, виявлені у територіальних підрозділах пробації

    Закон України "Про пробацію" ухвалений Верховною Радою України у лютому 2015 року, введений в дію у серпні того ж року. 
    Пробація - система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.
    Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, попередження вчинення ними повторних кримінальних правопорушень і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їх відповідальності.
    
   Органами прокуратури Житомирщини забезпечено дієвий нагляд шляхом проведення регулярних перевірок за станом додержання працівниками територіальних підрозділів з питань пробації Житомирської області вимог Кримінально-виконавчого Кодексу України та Закону України «Про пробацію».
     Зокрема, протягом квітня - травня цього року проведено перевірки, під час яких встановлено суттєві порушення вимог законодавства, які вимагають вжиття додаткових заходів реагування з метою їх усунення.
    Про це повідомив заступник прокурора області Віталій Мякішев.
    Установлено, що унаслідок відсутності відомчих нормативно-правових документів Міністерства юстиції України територіальними підрозділами області тривалий час не здійснюється пенітенціарна пробація, не розробляються та не застосовуються пробаційні програми під час реалізації наглядової пробації, не ведеться облік осіб, які умовно-достроково звільнені від відбування покарання у виді позбавлення та обмеження волі, не здійснюється контроль за їх поведінкою.
    «Прокурорськими перевірками також встановлено, що соціально-виховна робота із засудженими проводиться без індивідуальних планів. Фактично це унеможливлює оцінити ризики вчинення повторних кримінальних правопорушень, а також передбачити диференційований підхід під час надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги, сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання, участі у виховних заходах та соціально корисній діяльності», - навів конкретні порушення Віталій Мякішев.
    Заступник прокурора області також додав, що в окремих випадках допускаються суттєві порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо повноти та якості складання досудових доповідей, виконання покарань у виді громадських, виправних робіт, штрафу, права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.
    За результатами перевірок, з  метою усунення виявлених порушень вимог законодавства, органами прокуратури внесено 16 документів реагування, а загалом з початку року - 22.
    «Стан додержання законності у територіальних підрозділах з питань пробації області є важливим напрямом прокурорської діяльності, особливо у період проведення реформування, а тому перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області», - підсумував Віталій Мякішев.

Автор: Прес-служба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1883