Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.10.2018

Заступник прокурора Житомирщини Віталій Мякішев: Серед підопічних дев’ятого корпусу Довбиського психоневрологічного інтернату лише один 20 років тому був умовно засуджений за пошкодження майна, строком на 1 рік

        У середу, 3 жовтня 2018 року, у прокуратурі Житомирської області відбувся брифінг заступника прокурора області Віталія Мякішева, за участі прокурора галузевого відділу прокуратури області Вадима Фещенка, на якому журналістам повідомили про достовірні факти правопорушень, виявлені Новоград-Волинською місцевою прокуратурою під час перевірки комунальної установи «Довбиський психоневрологічний інтернат».
        Відкриваючи брифінг, Віталій Мякішев зауважив, що наразі постала необхідність надати громадськості об’єктивну та детальнішу інформацію щодо результатів перевірки спецустанови, оскільки керівництво інтернату недостовірно поінформувало громадськість, що призвело до виникнення значного суспільного резонансу.
        Зокрема, заступник прокурора області роз’яснив, що психоневрологічні інтернати, яких в області налічується 9, функціонують на підставі Закону України «Про психіатричну допомогу та «Типового положення про психоневрологічний інтернат», затвердженого Постановою Кабміну від 14.12.2016 та відносяться до категорії закладів соціального захисту осіб, які страждають на психічні розлади. «Ні законодавство, ні Типове положення не передбачає будь-якого обмеження або позбавлення волі осіб, які перебувають у психоневрологічних інтернатах», - підкреслив Віталій Мякішев.
        Разом із тим, на час перевірки, у порушення вимог ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950, ст. ст. 29, 33 Конституції України, ст. ст. 4, 25 Закону України «Про психіатричну допомогу», 16 підопічних утримувалися у корпусі № 9, на вікнах та дверях якого встановлені металеві грати із замками, що є обмеженням волі осіб.
 
    Заступник прокурора області Віталій Мякішев також повідомив журналістам, що не відповідає дійсності розповсюджена у ЗМІ інформація про те, що усі особи, які перебувають на лікуванні в інтернаті та утримувалися у 9-му корпусі - засуджені «за страшні злочини». Насправді із 16 - лише одна особа була засуджена більше 20 років тому (вирок від 07.03.1997) за фактом умисного знищення або пошкодження державного або колективного майна до 1 року позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік. А решта 15 підопічних взагалі до кримінальної відповідальності не притягувалася.
          Віталій Мякішев поінформував журналістів, що аналогічні перевірки у березні цього року були проведені й в усіх інших таких інтернатах області, а про виявлені порушення на початку квітня 2018 року повідомлено обласну раду в офіційно надісланому листі на ім’я керівника цієї державної установи.
         Заступник керівника обласного відомства на брифінгу навів й інші факти, які підтверджують законність проведеної перевірки та необхідність вжиття рішучих заходів для усунення виявлених порушень, а також відповів на усі додаткові запитання журналістів місцевих та центральних ЗМІ.

Автор: Прес-служба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 2214