Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.10.2018

У прокуратурі області обговорили стан додержання прав засуджених на належне матеріально-побутове і медико-санітарне забезпечення в установах виконання покарань Житомирщини (ФОТО)

    У вівторок, 30 жовтня 2018 року, у прокуратурі Житомирської області відбулася спільна нарада керівників прокуратури області, Центрального міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції, філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в області.
    У нараді взяли участь заступник начальника Центрального міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції Дмитро Немцев, начальник філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в області Роман Зелінський, працівники відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру прокуратури області, керівники місцевих прокуратур та прокурори, які здійснюють нагляд за дотриманням кримінально-виконавчого законодавства в установах виконання покарань області, керівники установ виконання покарань області та медичних закладів, розташованих на території виправних колоній.
    Відкриваючи нараду, заступник прокурора області Віталій Мякішев зазначив, що спільне обговорення проблемних питань є актуальним, оскільки, незважаючи на неодноразове реагування органів прокуратури, наявні проблемні питання і порушення вимог законодавства та прав в'язнів на належне матеріально-побутове і медико-санітарне забезпечення в установах виконання покарань Житомирської області потребують вжиття додаткових узгоджених заходів до їх усунення.
    Заступник керівника обласного відомства висловив стурбованість вкрай незадовільним медико-санітарним забезпеченням в'язнів, повільним реформування медичної галузі, що негативно впливає на стан законності з вказаних питань.
    «У новостворених медичних частинах філії державної установи «Центр охорони здоров’я ДКВС України» в області майже рік відсутні ліцензії на право здійснення медичної діяльності, акредитації, не укладені договори на консультативну допомогу з лікарями вузького профілю, не завершений процес передачі майна з балансів виправних колоній, медичне обладнання та медикаменти до медичних частини тривалий час не надаються», - навів конкретні факти Віталій Мякішев, додавши, що все це унеможливлює своєчасне і якісне надання медичної допомоги, про що до прокуратури надходять обґрунтовані скарги ув’язнених.  
     Заступник прокурора області загострив увагу учасників наради на тому, що адміністрації установ виконання покарань області не вживають вичерпних заходів щодо матеріально-побутового забезпечення засуджених.
    Зокрема, унаслідок недотримання належного санітарного стану у харчоблоках установ, прокурорськими перевірками установлені численні факти наявності бактерій кишкової палички, що створює загрозу для здоров'я в'язнів. Засуджені не забезпечені у повному обсязі постільною білизною, сезонним одягом і взуттям.
    «Санвузли більшості гуртожитків Житомирської виправної колонії не підключені до мереж водопостачання, що обумовлює неналежний санітарний стан приміщень, в окремих камерах дисциплінарного ізолятора взагалі відсутні ємності для питної води, унаслідок чого засуджені позбавлені вільного доступу до неї. Адміністраціями Бердичівської та Райківської виправних колоній порушуються права засуджених на придбання продуктів харчування і предметів першої потреби. У Коростенській виправній колонії на одного засудженого припадає менше 4 м2 житлової площі спальних приміщень,  що не відповідає вимогам ст. 115 Кримінально-виконавчого кодексу України»,  - констатував Віталій Мякішев.
    На нараді також виступив прокурор галузевого відділу прокуратури області Сергій Філь, який у своїй доповіді проаналізував низку недоліків, виявлених під час прокурорських перевірок в установах виконання покарань області. Зокрема, він детально зупинився на проблемі, яка роками не вирішується - грубих порушеннях вимог чинного законодавства у діяльності Райківської ВК №73 та багатопрофільної лікарні при установі.
    «Очисні споруди не функціонують, відсутнє дератизаційне обладнання, унаслідок чого стічні води багатопрофільної лікарні без очищення і знезараження потрапляють у річку Гнилоп’ять, яка є притокою річки Тетерів. За вказаних обставин діяльність багатопрофільної лікарні при Райківській виправній колонії створює загрозу розповсюдження в установі інфекційних і інших небезпечних захворювань, екологічного забруднення регіону, а тому її діяльність повинна бути зупинена до усунення встановлених порушень вимог законодавства», - загострив увагу учасників наради Сергій Філь.
    Заступник начальника Центрального міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції Дмитро Немцев у своєму виступі погодився із висловленими прокурорами зауваженнями та повідомив про заходи, які заплановані керівництвом управління для покращення стану законності в установах виконання покарань Житомирської області.
    Начальник філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Житомирській області Роман Зелінський наголосив на проблемних питаннях, які ускладнюють роботу медичних закладів на території виправних колоній, акцентувавши увагу на тому, що більшість з них можливо розв'язати лише на рівні керівництва державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України».
    «Відсутність необхідного фінансування новостворених медичних частин унеможливлює відповідне юридичне оформлення їх діяльності, проведення ремонтних робіт, укомплектування медичного персоналу, оновлення обладнання тощо. У таких умовах надати своєчасну та кваліфіковану медичну допомогу в'язням дуже складно», - наголосив Роман Зелінський.
    Крім цього, на нараді заслухано керівників установ виконання покарань  та медичних закладів, їх пропозиції та бачення щодо невідкладного усунення наявних недоліків.
    За результатами обговорення проблемних питань розроблено комплекс організаційних та практичних спільних заходів, направлених на покращення стану законності в установах виконання покарань.

Автор: Прес-служба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 3863