Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.03.2019

Заступник прокурора Житомирщини Віталій Мякішев: Необхідно подолати байдужість і бездіяльність у забезпеченні своєчасної і якісної медичної допомоги в’язням

   
 
     Прокуратурою Житомирської області приділяється постійна увага питанням забезпечення вимог чинного законодавства та додержання конституційних прав в’язнів щодо належного медико-санітарного стану в установах виконання покарань Житомирської області.
     Проте, проведені прокуратурою області узагальнення та вивчення стану законності в спецустановах органів поліції та установах виконання покарань області засвідчили наявну дотепер низку невирішених проблемних питань.
    До того ж, відсутня системна робота з виконання вимог законодавства про охорону здоров’я та забезпечення реалізації прав громадян на належне медзабезпечення, як у діяльності правоохоронних органів і кримінально-виконавчої служби, так і державних медичних установ та органів державної влади.  
     На таких негативних тенденціях наголосив заступник прокурора області Віталій Мякішев у своєму виступі на спільній нараді з обговорення цих питань, яка відбулася у прокуратурі області за участю керівництва обласної держадміністрації, Головного управління Нацполіції в області, Центрального міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції та філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в області.
     Заступник прокурора області також констатував пасивність міжвідомчої групи з питань підтримки діяльності державних установ виконання покарань в області, до складу якої ввійшли представники зазначених відомств. Віталій Мякішев висловив сподівання, що оновленому складу міжвідомчої групи вдасться зосередитися на завданнях та напрацювати цільові програми, з метою одержання додаткового фінансування для вирішення проблемних питань.
     На нараді виступив виконувач обов’язків начальника галузевого відділу прокуратури області Сергій Філь, який детально проаналізував виявлені під час прокурорських перевірок недоліки щодо медико-санітарного забезпечення в’язнів в установах виконання покарань області.
     Підсумовуючи роботу наради, заступник керівника обласного відомства підкреслив, що дотримання та захист  прав, свобод і законних інтересів в’язнів означає, що вони можуть бути обмежені лише вироком суду і тільки у мірі, передбаченій кримінальним, кримінально-виконавчим законодавством. Інші права та свободи в’язнів підлягають охороні і захисту на такому ж рівні, як й усіх інших громадян.
     «Головне - необхідно подолати байдужість і бездіяльність у забезпеченні своєчасної і якісної медичної допомоги в’язням, і, я впевнений, це дасть свої позитивні результати», - наголосив Віталій Мякішев, закликавши усіх учасників наради у найкоротший термін приступити до якісного виконання узгоджених заходів, направлених на покращення медичного забезпечення в'язнів у спецустановах ГУНП України, а також установах попереднього ув'язнення та виконання покарань ДКВС України в Житомирській області.
     Окрім заходів, направлених на організацію надання якісної необхідної і достатньої медичної допомоги, рішенням наради передбачені окремі спільні заходи щодо залучення з місцевих бюджетів додаткового фінансування на покращення медико-санітарного забезпечення затриманих, ув'язнених та засуджених осіб.
      Додамо, що прокуратура області не лише закликає усіх до співпраці у подоланні тих нагальних проблем, які потребують невідкладного вирішення, а й намагається їх безпосередньо вирішувати. Зокрема, нещодавно, за сприяння прокуратури області, стаціонарна лікарня виправної колонії була укомплектована постільною білизною.
 
 

Автор: Прес-служба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1548