Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.05.2019

На брифінгу у прокуратурі Житомирщини журналістів поінформували про досудове розслідування вбивства подружжям своєї рідної 5-річної доньки

У четвер, 30 травня 2019 року, у прокуратурі Житомирської області відбувся брифінг заступника прокурора області Віталія Мякішева та начальника відділу ювенальної юстиції прокуратури області Оксани Кайданович.
Під час брифінгу Віталій Мякішев поінформував журналістів регіональних та центральних видань щодо розслідування тяжкого злочину – вбивства подружжям рідної 5-річної доньки, що сталося в Овруцькому районі та викликало значний суспільний резонанс. 
Оскільки в обговоренні повідомлень про жорстоке вбивство дитини у соцмережах у громадськості виникали запитання щодо повноти реагування та вжиття належних заходів органами прокуратури, заступник керівника обласного відомства детально зупинився саме на таких фактах.
Він наголосив, що прокуратура діяла і діє винятково у правовому полі, відповідно до повноважень, визначених Конституцією України, Законом України «Про прокуратуру».
Зокрема, використовуючи свої повноваження, працівники прокуратури у березні 2015 року забезпечили у суді розгляд позову Овруцької райдержадміністрації про відібрання у біологічних батьків півторарічної доньки, яку, за рішенням суду, було передано службі у справах дітей Овруцької райдержадміністрації для подальшого влаштування  (рішення набрало законної сили, в апеляційному порядку не оскаржувалось).
Надалі у квітні того ж року, дитині надано статус, позбавленої батьківського піклування (розпорядження голови Овруцької райдежадміністрації) та влаштовано до дитячого будинку сімейного типу.
Також за супроводу ювенального прокурора на початку 2016 року відбувся розгляд позову органу опіки та піклування Овруцької райдержадміністрації вже про позбавлення батьківських прав зазначених батьків (нині підозрюваних у вбивстві) стосовно їх доньки Дарини, який судом не задоволено.
Не задоволено і позов самих батьків щодо повернення їм доньки, які мотивували тим, що ними створені належні умови для її проживання.
Апеляційний суд Житомирської області, який також відбувався за участю прокурорів, у липні 2016 року рішення суду першої інстанції залишив без змін (рішення суду першої інстанції оскаржували як батьки дитини так і орган опіки та піклування).
А вже у вересні 2016 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)", відповідно до якого органи прокуратури були позбавлені функції представництва інтересів громадян в судах, у тому числі неповнолітніх.
Відтак, нові розгляди у судах першої, апеляційної інстанціях, а також у Верховному суді, відповідно до законодавства, відбувалися без участі ювенальних прокурорів.
«Фактично на час, коли судами ухвалювались рішення про повернення дитини біологічним батькам, органи прокуратури були позбавлені повноважень представляти інтереси громадян, у тому числі дітей у судах», - наголосив Віталій Мякішев.
Заступник прокурора області також додав, що із жовтня 2014 року, з набуттям чинності Закону України «Про прокуратуру», законодавцем позбавлено прокуратуру так званого «загального нагляду», коли прокурори здійснювали нагляд за додержанням законодавства, зокрема, органами і службами у справах дітей.
Віталій Мякішев також повідомив журналістам щодо досудового розслідування кримінального провадження за фактом службової недбалості працівників Служби у справах дітей та Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Овруцької райдержадміністрації, а також Словечанської об’єднаної територіальної громади, як органу опіки, при здійсненні контролю за виконанням батьківських обов’язків батьками їхньої малолітньої доньки, внаслідок чого настали тяжкі наслідки, а саме - смерть дитини.
  Наразі вилучено особову справу малолітньої, проводяться інші слідчі (розшукові) дії, спрямовані на  встановлення усіх осіб, причетних до вчинення злочину. Також перевіряється законність нарахування та отримання соціальних виплат на дитину.
На брифінгу журналісти цікавилися й іншими аспектами досудового розслідування жорстокого вбивства батьками своєї малолітньої дитини. Зокрема, їх цікавила участь державних служб опіки і піклування у тому, що допущено такі тяжкі наслідки, а також роль так званих «громадських активістів», які активно відстоювали відібрання дитини від прийомної сім’ї та її повернення до біологічних батьків, у яких на дівчинку чекала смерть.
На усі запитання журналістам дано вичерпні відповіді.

Автор: Прес-служба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1869