Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.07.2019

Прокуратура Житомирщини: задоволено майже півтори сотні документів реагування, внесених прокурорами на усунення порушень прав ув’язнених

·      Цифри і факти
Прокуратурою Житомирської області здійснюється системна робота щодо нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру в установах виконання покарань та інших органах.
З початку цього року, з метою усунення виявлених порушень вимог законодавства при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру, задоволено 144 внесених прокурорами документів реагування (з них 44 – установами виконання покарань), до дисциплінарної відповідальності притягнуто 85 службових осіб, скасовано та приведено у відповідність 12 актів органів і установ, з дисциплінарного ізолятора звільнено 6 засуджених.
         В установах виконання покарань області не допущено вчинення засудженими масових заворушень, актів непокори, інших подій, що набули суспільного резонансу, а також особливо тяжких злочинів.
         Прокуратура  області продовжує вживати послідовні заходи, спрямованні на забезпечення законності при наданні медичної допомоги в’язням.
        З початку цього року під час перевірок в установах виконання покарань виявлені численні порушення, пов'язані із наданням медичної допомоги в'язням, які перебувають в ізоляторах тимчасового тримання та кімнатах для затриманих відділів поліції ГУНП в області, засудженим та ув'язненим, що тримаються в установах виконання покарань та слідчому ізоляторі.
        На усунення виявлених порушень і притягнення винних осіб
до дисциплінарної відповідальності прокурорами внесено 14 вказівок, серед яких - начальникам установ виконання покарань та начальнику філії державної установи «Центр охорони здоров'я Державної кримінально-виконавчої служби України» в Житомирській області.
       Зокрема, під час обходу приміщень медичної частини №4 Філії
та за результатами вивчення медичної документації засуджених встановлено, що 21.05.2019 в стаціонарі на лікуванні перебували 4 засуджених, на яких не заведено історії хвороби, не підтверджено необхідності їхнього перебування у стаціонарі медчастини жодним іншим медичним документом, що є порушенням вимог ст.116 КВК України та іншого чинного законодавства про охорону здоров'я.
        Крім цього, виявлено, що троє засуджених, які не мали захворювань, безпідставно проживали тривалий час у палатах стаціонару медчастини, двоє інших також незаконно перебували.
        Виявлені факти, окрім вкрай неналежного медичного забезпечення в’язнів, свідчать й про наявність в діях працівників медичної частини №4 Філії порушень щодо безпідставного покращення умов тримання окремим засудженим.
        Аналогічні порушення при медичному забезпеченні в'язнів установлено й в інших медичних частинах філії державної установи «Центр охорони здоров'я ДКВС України» в Житомирській області.
        Прокурорським наглядом охоплено усі сфери діяльності адміністрацій установ виконання покарань області та виявлено порушення прав вязнів.
Під час перевірок установлено факти незаконного та необґрунтованого накладення на засуджених дисциплінарних стягнень у вигляді поміщення в дисциплінарний ізолятор і, відповідно, їх незаконного поміщення до ДІЗО.
        Зокрема, у державній установі «Коростенська виправна колонія (№71)», у порушення вимог КВК України, до ДІЗО необґрунтовано поміщено 6 в`язнів.
        За принципової позиції прокуратури області, незаконно поміщені до дисциплінарного ізолятора засуджені звільнені, їх конституційні права поновлені.
        Забезпечено належний прокурорський нагляд додержання законодавства при здійсненні адміністративного затримання, доставлення та тримання правопорушників. Піднаглядними органами Національної поліції, органами Державної прикордонної служби не допущено випадків затримання осіб без законних на те підстав, а також тримання осіб понад встановлені законом строки.
        З метою усунення виявлених порушень законодавства при здійснення нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення протягом 6 місяців 2019 року прокурорами внесено понад 30 документів реагування.
       Органи прокуратури області забезпечують постійний нагляд за додержанням законів та конституційних прав громадян у місцях застосування заходів примусового характеру, а також при виконанні покарань, не пов'язаних із позбавленням волі, в ізоляторах тимчасового тримання органів поліції.
 Завдяки послідовності і систематичності такого нагляду, не допущено випадків неналежного поводження, фізичного насильства, незаконного застосування спеціальних засобів щодо понад 600 затриманих та взятих під варту осіб.
Крім цього, завдяки прокурорському реагуванню, у Лугинському районі припинено функціонування одного ізолятора тимчасового тримання, який не відповідає вимогам національного та європейського законодавства.
       Загалом з вказаних питань прокурорського нагляду внесено 15 вказівок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 9 службових осіб органів поліції.
      У першому півріччі 2019 року спостерігаються позитивні тенденції щодо додержання законів персоналом органів пробації. Зокрема, зменшено кількість розшукуваних осіб, які ухиляються від відбування покарання, не пов'язаного з позбавленням волі. Також у другому кварталі цього року зменшилася кількість  рецидивної злочинності серед засуджених осіб, які перебувають на обліку в органах пробації Житомирської області.
Нагляд за додержанням прав увязнених є пріоритетним напрямом діяльності органів прокуратури області, і надалі перебуватиме під особливою увагою.
 
Артем Івков,
начальник відділу нагляду за додержанням законів
при виконанні судових рішень у кримінальних
провадженнях  та інших заходів примусового характеру
прокуратури Житомирської області
 
 
 

Автор: .
кількість переглядів: 1968