Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.09.2019

У прокуратурі Житомирщини відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів області (ОНОВЛЕНО)

    У п’ятницю, 30 серпня 2019 року, у прокуратурі Житомирської області, під головуванням прокурора області Любомира Війтовича, відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів, органів державної влади і місцевого самоврядування, на якій обговорили стан запобігання і протидії злочинності і корупції в області у сучасних умовах.
    У роботі наради взяли участь і виступили голова обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, начальник УСБУ в області Олег Головаш, перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко, т.в.о. начальника ГУНП в області Сергій Крупєй.
    Також взяли участь т.в.о. начальника УЗЕ в області ДЗЕ Нацполіції України, начальник управління патрульної поліції в області ДПП Нацполіції України, перший заступник і заступники прокурора області, керівники відділів та відділень поліції та керівники слідчих відділів, начальники установ виконання покарань, керівники структурних підрозділів апарату прокуратури області, керівники місцевих прокуратур.
    Прокурор області Любомир Війтович зазначив, що з початку поточного року досягнуто окремих позитивних тенденцій. Зокрема, стабільним залишається стан розкриття злочинів за остаточними результатами розслідування, і він є вищий, ніж середній по Україні: в області розкрито практично  43%, тоді як по державі у цілому 38%.
 
На території області зменшилася на 10 % кількість облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі тяжких злочинів, у структурі злочинності дещо знизилася питома вага майнових злочинів.
Разом з тим, криміногенна ситуація є досить складною та вимагає скоординованих зусиль до покращення становища.
А тому керівник обласного відомства акцентував увагу на необхідності активізації спільних зусиль для виконання завдань з пріоритетних напрямів діяльності. У першу чергу, це – протидія розкраданню лісових ресурсів, незаконному видобуванню бурштину та інших корисних копалин загальнодержавного значення.
«Попри скерування поточного року до суду 23 обвинувальних актів за фактами розкрадання лісових ресурсів, їх кількість не відповідає розмаху злочинності. Не викрито та не скеровано до суду жодного обвинувального акту щодо організованих форм розкрадання з ознаками корупційних зв’зків за співучастю службових осіб державних та комунальних лісгоспів», - навів конкретні цифри Любомир Війтович.
Прокурор області звернув увагу голови обласної державної адміністрації Віталія Бунечка та першого заступника голови обласної ради Сергія Крамаренка на необхідності проведення аудиту діяльності комунального підприємства «Житомироблагроліс» та його дочірніх підприємств, а також щодо систематизації й обліку безхазяйних лісових ділянок.  
«Потребує суттєвого посилення робота з викриття кримінальних правопорушень при здійсненні державних закупівель та у земельній сфері. Цьогоріч до суду скеровано лише 3 обвинувальні акти щодо злочинів, допущених при закупівлі за державні кошти, та усього 4 – у земельній сфері», - навів конкретні цифри Любомир Війтович.
Особливу увагу прокурор області приділив стану боротьби з незаконним видобутком бурштину. «Як показала нещодавня нарада за участі Президента України, робота правоохоронців щодо протидії такому ганебному явищу виявилася недостатньою. Попри вилучення 13 тонн бурштину, поточного року викрито удвічі менше злочинів вказаної категорії та удвічі менше скеровано до суду обвинувальних актів», - констатував Любомир Війтович.
Серед ділянок роботи, які найближчим часом потребують особливих зусиль,  прокурор області назвав забезпечення відшкодування збитків, спричинених злочинами. Із встановлених понад 22 млн грн у кримінальних провадженнях органів поліції  відшкодовано під час досудового розслідування лише 5,6 млн грн.
Особливої гостроти це питання набуло в діяльності слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в області, де із заподіяних злочинами 11,4 млн грн відшкодовано лише 8%. Крім цього, низькою залишається у цілому ефективність роботи оперативного управління ГУ ДФС в області, яким допускаються грубі порушення.
Результативнішою має бути боротьба з організованою злочинністю з корумпованими зв’язками, у бюджетній сфері, банківській і фінансово-кредитній системах, у сфері земельних правовідносин та щодо дій, пов’язаних з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.
Додаткові організаційно-практичні заходи мають бути вжиті щодо протидії злочинності в установах виконання покарань, у тому числі пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів.
Заступник прокурора області Олег Мостиховський у своєму виступі більш детальніше зупинився на наявних проблемних питаннях.
Підсумовуючи роботу координаційної наради, Любомир Війтович ще раз наголосив на необхідності консолідації зусиль усіх правоохоронних та державних органів задля невідкладного вирішення проблемних питань на пріоритетних напрямах діяльності.
За результатами проведеної наради, з метою посилення результативності роботи правоохоронних органів щодо запобігання і протидії злочинності і корупції в області, розроблено спільні заходи.
 

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 2515