Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.09.2019

На Житомирщині судитимуть організатора та 4-х учасників організованого злочинного угрупування за незаконне видобування бурштину

  У понеділок, 23 вересня 2019 року, прокуратурою Житомирської області за результатами досудового розслідування затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом незаконного видобування організованою групою корисних копалин загальнодержавного значення – бурштину на території Олевського району Житомирської області.
  Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні проводилося слідчими Управління Служби безпеки України в області.
  Як повідомлялося раніше, у травні цього року, спецпідрозділом – ВБКОЗ  Управління Служби безпеки України в області за процесуальним керівництвом прокуратури Житомирської області, у ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій, викрито і припинено протизаконну діяльність 5-ти нелегальних старателів на місці злочину.
  У подальшому розслідуванням встановлено, що 59-річний житель міста Олевська, будучи обізнаним про встановлений законодавством порядок видобування корисних копалин, переслідуючи корисливий мотив, з метою незаконного збагачення, створив організовану злочинну групу, до складу якої увійшли жителі Олевського району та міста Житомира, віком від 20 до 39 років, для систематичного незаконного видобування на території Олевського району Житомирської області бурштину, який належить до дорогоцінного каміння органогенного утворення.
  Крім того, організатор незаконного видобутку бурштину забезпечував нелегальних старателів відповідною технікою – мотопомпами, транспортом, а також іншим знаряддям для добування корисної копалини загальнодержавного значення.
  Утворена організована група діяла впродовж тривалого періоду часу, вчиняючи умисні корисливі злочини у сфері незаконного видобування, шляхом гідророзмиву ґрунту, каміння бурштину на території Радовельського лісництва ДП «Білокоровицьке лісове господарство» Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства і припинила своє існування 24 травня 2019 року внаслідок затримання її учасників співробітниками Управління Служби безпеки України в області.
  Незаконно здобуте каміння, засоби і знаряддя вчинення злочинів також вилучене і арештоване.
  Вказана група мала намір і на подальше неодноразове вчинення аналогічних злочинів проти довкілля у лісництвах Олевського району Житомирської області.
  Організатор і співвиконавці злочинної групи обвинувачується у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 і ч. 3 ст. 240 КК України (незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення, вчинене повторно, організованою групою).

Автор: Відділ нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 2530