Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.10.2019

Прокуратурою Житомирщини захищено інтереси держави і територіальних громад у сфері надрокористування

За принципової позиції прокуратури Житомирської області судом апеляційної інстанції визнано протиправними здійснену Держгеонадрами державну реєстрацію робіт і досліджень, пов’язаних із геологічним вивченням надр, протокол Державної комісії України по запасах корисних копалин про апробацію запасів та рішення сесії облради щодо погодження надання товариству «Софія-Гамма» спецдозволу на користування надрами - родовищем торфу «Граничне», площею понад 70 га.
Йдеться про те, що у червні 2017 року Державною службою геології та надр України здійснено державну реєстрацію робіт і досліджень, пов’язаних із геологічним вивченням надр на двох ділянках (Н1 та Н2) родовища торфу «Граничне», що в Овруцькому районі.
Зауважимо, що ці земельні ділянки розташовані в межах території з покладами бурштину.
Згодом, у серпні 2017 року, Державною комісією України по запасах корисних копалин протиправно розглянуто матеріали попередньої геолого-економічної оцінки зазначених ділянок цього родовища, поданих товариством. І, хоча ТОВ «Софія-Гамма» не було надрокористувачем, комісією неправомірно складено відповідний протокол, яким апробовано балансові видобувні запаси торфу.
У подальшому, на підставі зазначеного протоколу ДКЗ України,  Житомирською облрадою 25.10.2018 погоджено надання товариству «Софія-Гамма» поза аукціоном спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування корисних копалин.
Прокуратурою області, з метою захисту інтересів держави, у лютому 2019 року подано до Житомирського окружного адміністративного суду позов про визнання протиправними та скасування державної реєстрації робіт і досліджень, пов’язаних із геологічним вивченням надр, протоколу засідання колегії Державної комісії по запасах корисних копалин, а також рішення сесії Житомирської обласної ради щодо погодження надання товариству спеціального дозволу на користування надрами, у задоволенні якого відмовлено.
Наразі, за обґрунтованою апеляційною скаргою прокуратури Житомирської області, Сьомим апеляційним адміністративним судом скасовано рішення суду першої інстанції та прийнято нове, яким позов прокурора задоволено у повному обсязі.

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1884