Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.10.2019

У прокуратурі Житомирщини на семінарі обговорили безумовне додержання працівниками відомства вимог Присяги прокурора та Кодексу професійної етики і поведінки прокурорів

    У четвер, 24 жовтня 2019 року, у прокуратурі Житомирської області відбувся семінар на тему: «Організація роботи керівника щодо забезпечення додержання працівниками прокуратури Присяги прокурора, правил прокурорської етики, запобігання вчиненню дій, що порочать прокурора, а також щодо дотримання законодавства у сфері запобігання корупції» за участю керівників місцевих прокуратур та структурних підрозділів відомства.
     Зі вступним словом, за дорученням в.о. прокурора області Олега Василіва, виступила в.о. начальника відділу роботи з кадрами прокуратури області Наталія Чирко. Вона, зокрема, зазначила, що наразі особливо актуальним є розвиток та підтримка прокурорського корпусу, що складається з доброчесних кадрів, які репрезентують високі моральні цінності.
    «У чинному Законі України «Про прокуратуру» вперше закріплено низку положень, які визначають Кодекс професійної етики та поведінки прокурорів невідємною частиною законодавства», - наголосила Наталія Чирко.
    Виходячи з цього, для обговорення на семінарі винесено низку важливих тем, що стосуються особливостей прокурорсько-слідчої діяльності працівників прокуратури, як під час виконання професійних обов’язків, так і в поведінки у побуті.
    Зокрема, окремою темою розглянуто питання  взаємовідносин у колективах місцевих прокуратур, а також між керівним складом органів прокуратури та підпорядкованими працівниками, яке висвітлила у своєму виступі Наталія Чирко. Серед головних критеріїв, на яких мають базуватися відносини між прокурорами – це взаємоповага та взаємодопомога.
    Прокурор акцентувала увагу керівників усіх рівнів на тому, що у відносинах із підлеглими вони мають поєднувати принциповість та вимогливість з повагою та доброзичливістю, не допускати грубощів та приниження людської гідності. Також нею приділено увагу й іншим статтям Кодексу, які відіграють важливу роль у забезпеченні успішного виконання поставлених завдань.
    На основних вимогах до позаслужбової поведінки прокурора, а саме, недопущення поведінки, що може зашкодити репутації, обмеження щодо участі прокурора у політичній діяльності, ставлення до релігії тощо зупинилася у своєму виступі прокурор відділу роботи з кадрами прокуратури області Ольга Ковтунович.
    На семінарі також обговорено такі важливі питання, як запобігання виникненню реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності працівників органів прокуратури та шляхи їх врегулювання та особливості притягнення до адміністративної відповідальності за порушення вимог фінансового контролю, з якими виступили начальник відділу ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань та інформаційно-аналітичної роботи Ольга Логвинчук та прокурор відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції прокуратури області Ірина Толочко.
    Підсумовуючи роботу семінару, Наталія Чирко наголосила на надзвичайній важливості посилення ролі керівників місцевих прокуратур та структурних підрозділів апарату прокуратури області щодо контролю за додержанням підлеглими працівниками трудової дисципліни, а також вжиття вичерпних заходів з профілактики скоєння та своєчасного виявлення дисциплінарних проступків, несумісних з перебуванням на роботі і в органах прокуратури діянь, інших вимог Присяги прокурора, а також Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів.

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1867