Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.10.2019

На Житомирщині прокуратура повернула до державної власності став площею понад 116 га вартістю більше 20 млн грн

Бердичівською місцевою прокуратурою заявлено позов в інтересах держави в особі Житомирської обласної державної адміністрації та ГУ Держгеокадастру в області до товариства про припинення права постійного користування ставом площею 116,6 га на території Плосківської сільської ради Ружинського району та зобов’язання повернути його до державної власності.
Рішенням господарського суду Житомирської області від 25.10.2019 позов задоволено у повному обсязі та припинено незаконне користування водним обєктом, яке здійснювалось  протягом тривалого часу.
Йдеться про те, що у грудні 1996 року рішенням сесії Ружинської районної ради передано державному підприємству у постійне користування земельні ділянки водного фонду для риборозведення на промисловій основі, що розташовані на території Ружинського району, в т.ч  площею 116,6 га вартістю понад 20 млн грн на території Плосківської сільської ради, та видано державний акт.
При приватизації державного підприємства у 1999 році до новоствореного сільськогосподарського відкритого акціонерного товариства (СВАТ) не увійшло державне майно – об’єкти, які не підлягають приватизації, зокрема ставки. 
Проте  СВАТ,  в подальшому реорганізоване в  товариство з додатковою відповідальністю, дотепер продовжувало протиправно використовувати зазначену земельну ділянку водного фонду на підставі державного акту на право постійного користування земель, який був виданий ще державному підприємству.
З огляду на те, що зазначене товариство є приватним, а не підприємством державної чи комунальної власності, воно не може набути права постійного  користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній чи комунальній власності без встановлення строку.
Відтак, за втручання органів прокуратури припинено тривале протиправне користування ставом площею понад 116 га вартістю більше 20 млн грн та зобовязано товариство повернути водний обєкт до державної власності.
 

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 2215