Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.11.2019

Прокуратура Житомирщини діє відповідно до вимог чинного законодавства: видобування корисних копалин загальнодержавного значення на землях сільськогосподарського призначення можливе лише за умови зміни цільового призначення таких земель

Під процесуальним керівництвом Коростенської місцевої прокуратури СВ Овруцького відділення поліції Коростенського ВП ГУНП в області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.2 ст.15 (замах на злочин), ч.2 ст.240 (порушення встановлених правил використання надр, що створило небезпеку довкіллю, незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення) КК України.
У межах кримінального провадження, на підставі ухвали слідчого судді Овруцького районного суду, 01.11.2019 Олевським відділенням поліції та ГУ НП в області за участю спеціалістів Державної екологічної інспекції Поліського округу, ГУ Держгеокадастру в області проведено санкціонований обшук кар’єра із видобутку бурштину.
Зазначений карєр знаходиться на орендованих товариством ділянках землі із цільовим призначенням – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що поблизу села Замисловичі Олевського району, про що є інформація в офіційних джерелах, а саме: Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо суб’єкта, а також відомості у Публічній кадастровій карті України.
Відповідно до чинного законодавства, зокрема, ст. 20, 91, 96, 168 Земельного кодексу України, земельні ділянки сільськогосподарського призначення використовуються їх власниками або користувачами виключно в межах вимог щодо користування землями певного виду використання.
Землекористувачі зобов'язані забезпечувати використання землі за цільовим призначенням.
Власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.
При здійсненні діяльності, пов'язаної з порушенням поверхневого шару ґрунту, власники земельних ділянок та землекористувачі повинні здійснювати зняття, складування, зберігання поверхневого шару ґрунту та нанесення його на ділянку, з якої він був знятий (рекультивація), або на іншу земельну ділянку для підвищення її продуктивності та інших якостей.
Таким чином, видобування корисних копалин загальнодержавного значення на землях сільськогосподарського призначення без зміни цільового призначення порушує низку статей Земельного кодексу України.
Наголошуємо, що прокуратура Житомирської області діє відповідно до вимог чинного законодавства та в інтересах держави.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, здійснюються слідчі дії щодо встановлення усіх обставин, залучені спеціалісти Державної екологічної інспекції Поліського округу, ГУ Держгеокадастру в області.
 

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1283