Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.12.2019

На Житомирщині прокуратура повернула до державної власності став площею понад 145 га вартістю більше 25 млн грн

Бердичівською місцевою прокуратурою заявлено позов в інтересах держави в особі Житомирської обласної державної адміністрації та ГУ Держгеокадастру в області до товариства про припинення права постійного користування ставом площею 145,9  га на території  Карабчіївської сільської ради Ружинського району та зобов’язання повернути його до державної власності.
У середу, 4 грудня 2019 року, рішенням господарського суду Житомирської області від 04.12.2019 позов задоволено у повному обсязі та припинено незаконне користування водним обєктом, яке здійснювалось  протягом тривалого часу.
Установлено, що у грудні 1996 року рішенням сесії Ружинської районної ради народних депутатів передано державному підприємству у постійне користування земельні ділянки водного фонду для риборозведення на промисловій основі, що розташовані на території Ружинського району, в т.ч  площею 145,9  га вартістю понад 25,5 млн грн на території Карабчиївської  сільської ради, та видано державний акт.
При приватизації державного підприємства у 1999 році до новоствореного сільськогосподарського відкритого акціонерного товариства не увійшло державне майно – об’єкти, які не підлягають приватизації, зокрема ставки. 
Проте  акціонерне товариство, у подальшому реорганізоване у  товариство з додатковою відповідальністю, продовжувало й дотепер протиправно використовувати зазначену земельну ділянку водного фонду на підставі державного акту на право постійного користування земель, який був виданий ще державному підприємству.
З огляду на те, що зазначене товариство є приватним, а не підприємством державної чи комунальної власності, воно не може набути права постійного  користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній чи комунальній власності без встановлення строку.
Відтак, за втручання органів прокуратури припинено тривале протиправне користування ставом площею понад 145,9 га вартістю більше 25,5 млн грн та зобовязано товариство повернути водний обєкт до державної власності.

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1471