Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.04.2020

На Житомирщині прокуратура заявила позов про скасування незаконно набутого безоплатного права власності на земельну ділянку вартістю 340 тис грн та її витребування

Бердичівською місцевою прокуратурою, за результатами здійснення моніторингу щодо додержання земельного законодавства, встановлено факт незаконного вибуття земельної ділянки із державної власності внаслідок повторного використання особою права на безоплатну приватизацію землі.
Так, наказом ГУ Держгеокадастру в області жителю міста Житомира у 2018 році надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність 2 га землі для ведення особистого селянського господарства у Чуднівському районі. У подальшому особа, одержавши у власність ділянку землі на підставі затвердженого проекту землеустрою,  продала її.
Незважаючи на використане право на безоплатну приватизацію землі, у червні 2019 року чоловік знову звернувся до ГУ Держгеокадастру в області  із заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки вартістю 340 тис грн у власність.
Одержавши вдруге, протиправно, вже на території Андрушівської міської ради Андрушівського району у власність землю для ведення особистого селянського господарства, житомирянин передав її в оренду сільськогосподарському підприємству.
Бердичівською місцевою прокуратурою, з метою усунення порушення земельного законодавства, подано позов про визнання недійсним та скасування наказу, скасування реєстрації права власності, а також визнання недійсним договору оренди землі та витребування земельної ділянки.
Наразі Андрушівським районним судом відкрито провадження у справі.
Довідково: відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 116 Земельного кодексу України, безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян проводиться у разі: а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян; б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій; в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.
Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, проводиться один раз по кожному виду використання.
 

Прокуратура Житомирщини у соцмережах: Тwitter  Facebook  Telegram

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1744