Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.06.2020

Верховний Суд визнав законними вимоги прокуратури Житомирщини щодо скасування неправомірного розпорядження райдержадміністрації про надання в оренду 30 га сільгоспугідь

Органи прокуратури Житомирщини продовжують вживати заходи представницького характеру щодо захисту державних інтересів та територіальних громад у сфері землекористування.
Так, за принципової позиції прокуратури скасовано неправомірне розпорядження Коростишівської райдержадміністрації  про надання в оренду 30 га сільгоспугідь фермерському господарству.
Наразі позицію прокуратури підтримав Верховний Суд, який касаційну скаргу відповідача на рішення суду апеляційної інстанції щодо спірного розпорядження залишив без задоволення.
Натомість судом вищої інстанції залишено у силі постанову Житомирського апеляційного адміністративного суду  про визнання протиправним та скасування розпорядження райдержадміністрації про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення 30 га землі для передачі в оренду фермерському господарству.
Верховний Суд підтвердив, що передача земельної ділянки такої категорії повинна надаватися виключно шляхом її продажу на конкурентних засадах – проведення земельних торгів.
Обставини справи. Розпорядженням голови Коростишівської райдержадміністрації у січні 2012 року надано дозвіл фермерському господарству на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення, з метою передачі її в оренду для ведення фермерського господарства, із земель запасу Щигліївської сільської ради.
Однак місцевою прокуратурою установлено, що такий дозвіл надано без проведення земельних торгів, чим порушено ст. 124 Земельного кодексу України, яким регламентовано надання в оренду земель державної та комунальної власності фермерським господарствам лише за результатами проведених земельних торгів та заявлено відповідний позов до суду.
 
Прокуратура Житомирщини у Тwitter  Facebook  Telegram

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1759