Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.06.2021

Верховним Судом скасовано незаконно наданий спецдозвіл на видобування бурштину на площі понад 10,6 тис. га, що на Житомирщині

 
Позицію Житомирської обласної прокуратури підтримано Верховним Судом та скасовано спеціальний дозвіл на користування надрами, який надавав право приватній структурі здійснювати геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку бурштину на площі 10670 га (ділянка "Козюлівська").
Йдеться про те, що Державною службою геології та надр України у 2016 році надано товариству з обмеженою відповідальністю, поза аукціоном, спеціальний дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовища бурштину площею 10670 га на території колишнього Овруцького району, що поблизу селища Словечне.
Підставою для видачі дозволу поза конкурсом стала начебто наявність у підприємства в оренді цілісного майнового комплексу, спеціально пристосованого для проведення геологорозвідувальних робіт з пошуку та дослідного видобутку бурштину. 
Проте, як встановлено органами прокуратури та підтверджено судами першої та касаційної інстанцій, орендоване товариством майно - підвальне приміщення, частина земельної ділянки та мотопомпи, в розумінні чинного законодавства не є цілісним майновим комплексом, спеціально пристосованим для дослідно-промислової розробки родовища.
Відтак підприємство не мало законного права отримати спеціальний дозвіл поза конкурсом.
До того ж, Житомирською обласною радою було відмовлено Держгеонадрам України у погодженні на видачу спецдозволу.
З метою захисту інтересів держави прокурором ще у квітні 2017 року скеровано позов до суду.
Остаточну крапку у тривалому судовому спорі поставив Верховний суд наприкінці травня цього року, який підтвердив позицію прокурора щодо незаконності отримання підприємством спеціального дозволу поза аукціоном.
Полісся багате надрами, але розробка будь-якого родовища має відбуватися винятково у законодавчому полі - це принципова позиція прокуратури.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1546