Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.06.2021

Ювенальні прокурори Житомирщини взяли участь у роботі круглого столу з питань відновного правосуддя для неповнолітніх (ФОТО)

  «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на Житомирщині. Результати. Виклики. Перспективи» - під такою назвою відбувся круглий стіл, у якому взяли участь ювенальні прокурори Житомирської обласної, а також Коростишівської та Житомирської окружних прокуратур.
    У заході, ініціатором проведення якого, за сприяння ЮНІСЕФ в Україні, виступив Регіональний центр з надання безоплатної вторинної допомоги в Житомирській області, також взяли участь начальник відділу ювенальної превенції  Головного управління Нацполіції в області, начальник відділу молодіжної політики та патріотичного виховання Житомирської облдержадміністрації та медіатори.
    Ювенальний прокурор Житомирської обласної прокуратури Людмила Кучер у своєму виступі зазначила, що з початку дії на території Житомирщини пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінальних правопорушень», у програмі взяли участь 10 неповнолітніх, підозрюваних у скоєнні злочинів. Наразі шість з них вже звільнені судами від кримінальної відповідальності, щодо чотирьох – клопотання розглядаються судами.
    Зокрема, йшлося про скоєння неповнолітнім з міста Коростишева кримінального проступку. 16-річний студент професійного аграрного ліцею, у квітні цьогоріч взяв без дозволу мопед, який знаходився біля магазину.
    Оскільки неповнолітній визнав факт вчинення кримінального правопорушення, відшкодував завданому потерпілому шкоду, прокурором було роз’яснено йому та його законному представнику право на участь у Програмі. Медіатор і психолог, зустрівшись із учасниками кримінального правопорушення, посприяли досягненню між ними взаєморозуміння та уклали угоду про застосування програми відновлення.
    Учасники круглого столу, серед іншого, обговорили виклики, які виникають у процесі реалізації програми, зокрема, щодо ресоціалізації неповнолітніх, які проживають у віддалених районах області та мають обмежені технічні можливості користуванням Інтернет-мережею, питання щодо посилення ролі громад та органів місцевого самоврядування у процесі  попередження подальшого вчинення неповнолітніми кримінальних правопорушень.
    За результатами зустрічі учасники виробили спільну позицію щодо застосування Програми.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1451