Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.07.2021

Пам’ятка архітектури ХІХ століття місцевого значення на Житомирщині має стати комунальною власністю – прокуратура заявила позов (ФОТО)

Чуднівською окружною прокуратурою заявлено до Житомирського окружного суду позов щодо зобов’язання Любарської селищної ради Житомирського району вчинити дії, спрямовані на визнання пам’ятки архітектури – палацу, який знаходиться у с. Вигнанка, безхазяйним майном та набуття права власності на вказане майно.
Йдеться про те, що на території с. Вигнанка Житомирського (раніше Любарський) району знаходиться пам’ятка архітектури – палац, споруджений у першій половині ХІХ століття. Відповідно до розпорядження голови Житомирської облдержадміністрації «Про взяття на облік і охорону пам’яток архітектури місцевого значення» від 04.03.1996, будівлю взято на облік і під охорону, як пам’ятку архітектури місцевого значення.
Проте встановлено, що насправді об’єкт культурної спадщини перебуває у занедбаному стані та не використовується. Право власності на нерухомість – будівлю колишнього панського палацу - не зареєстровано, також не виготовлено  технічної документації та не укладено охоронного договору.
Відтак відповідачем – органом місцевого самоврядування - допущено бездіяльність, а саме, не взято на облік нерухоме майно, як безхазяйне, а також не вжито заходів до визнання за територіальною громадою права власності на об’єкт.
Унаслідок цього пам’ятка архітектури перебуває в аварійному стані та руйнується, оскільки неможливо проводити будь-які ремонті, реставраційні чи інші роботи, пов’язані із збереженням та схоронністю об’єкта культурної спадщини.
Довідково: село Вигнанка розташоване на правому березі річки Случ. Мурований палац, споруджений у класичному стилі у першій половині ХІХ ст., перебуває у Державному реєстрі пам'яток архітектури України. Тривалий час селом володіли різні поміщики. З 1920 по 1989 роки (до побудови нового приміщення навчального закладу) у палаці містилася школа (з Інтернет-джерел). 
 
Прокуратура Житомирщини у Тwitter  Facebook  Telegram

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1787