Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.08.2021

Прокуратура Житомирщини заявила позов про повернення державі пам’ятки культурної спадщини – палацу Терещенків

Бердичівською окружною прокуратурою заявлено позов щодо визнання недійсною угоди, якою відкрите акціонерне товариство безкоштовно передало палац Терещенків у приватну власність та його витребування до державної власності.
Також у заяві викладено вимоги щодо визнання недійсним рішення виконкому селищної ради про оформлення права власності та скасування свідоцтва про право приватної власності на  нерухомість площею понад 4,4 тис. м2.
Наразі Господарським судом Житомирської області у справі відкрито провадження.
Обставини справи. Палац Терещенків та частину прилеглої території, що в смт Червоне Андрушівського району, який перебував у державній власності, у 2000-2002 роках відкрите акціонерне товариство, яке було лише балансоутримувачем маєтку, безкоштовно передало у користування, а потім у приватну власність.
Однак прокуратурою встановлено, що ВАТ розпорядилося садибою Терещенків  неправомірно, за відсутності дозволу держави в особі Міністерства освіти та науки України та без погодження органу охорони культурної спадщини, унаслідок чого державне майно протиправно вибуло з державної власності.
Довідково: об’єкт культурної спадщини – палац Терещенків (неоготичний стиль) побудований у 1851 році графом Грохольським та згодом придбаний меценатом і цукрозаводчиком Миколою Терещенком.
З 1948 року у приміщенні колишнього маєтку знаходилось фабрично-заводське училище, а з 1987 року - Червоненський філіал професійно-технічного училища.
За розпорядженням Житомирської облдержадміністрації (від 11.08.1997) будинок-садибу взято на облік та під охорону як пам’ятку архітектури місцевого значення. Згодом, після ліквідації філіалу училища, споруду передано місцевому ВАТ лише на баланс, а не у власність
 
Прокуратура Житомирщини у Тwitter  Facebook  Telegram

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1912