Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.09.2021

На Житомирщині припинено діяльність злочинної групи з корупційними зв’язками, яка «спеціалізувалася» на привласненні компенсаційних бюджетних коштів за втрачене майно при відселенні з радіоактивно забруднених територій

Під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури за оперативного супроводу управління стратегічних розслідувань в Житомирській області ДСР Нацполіції слідчими поліції розслідується кримінальне провадження за фактом заволодіння бюджетними коштами службовими особами однієї із райдержадміністрацій (далі – РДА) області.       
Установлено, що організована злочинна група у складі начальника управління, начальника відділу РДА та місцевого суб’єкта оціночної діяльності, шляхом зловживання своїм службовим становищем та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, у 2017 - 2020 роках налагодили механізм протиправного заволодіння бюджетними коштами, призначеними для компенсації за втрачене нерухоме майно у разі відселення або переселення з радіоактивно забруднених територій.
З цією метою, посадовці залучали жителів Коростенського району, проводили реєстрацію їх місця проживання в напівзруйнованих та нежилих будівлях у «забруднених» селах.
В подальшому, такі громадяни купували нерухоме майно в «чистій» зоні, проте фактично у новопридбане житло не переселялися, залишаючись проживати у Коростенському районі.
В той же час, «забруднені» домівки викупалися за рахунок бюджетних коштів за завищеною в декілька раз оцінкою, а отримані внаслідок таких злочинних дій кошти привласнювалися учасниками групи.
Зокрема, у селах Сарновичі та Берестовець Коростеньского району напівзруйновані будинки оцінені у понад 300 000 грн. кожен, що еквівалентно вартості квартири в обласному центрі.
Під час розслідування задокументовано факти реалізації за такою схемою 12 об’єктів нерухомого майна на загальну суму понад 4 мільйони гривень.
Таким чином, у середу, 15.09.2021 проведено низку обшуків у фігурантів провадження, під час яких вилучено докази злочинної діяльності.
З урахуванням викладеного, посадовцям РДА повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. ч. 1,2 ст. 366 КК України, а оцінювачу – за ч. 5 ст. 27       ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 365-2, ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 28, ч. ч. 1,2 ст. 366 КК України, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України. (Привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, організованою групою осіб).
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією.
На даний час клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів та арешт належного їм майна подано на розгляд суду.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 Прокуратура Житомирщини у Тwitter  Facebook  Telegram

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 2068