Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.01.2022

Жителька Житомирщини «вибивала» кошти за допомогою кримінального авторитета – обвинувальні акти стосовно обох прокурори скерували до суду

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно місцевої жительки, яка звернулася до особи, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу з метою застосування такого впливу до іншої особи  (ч. 1 ст. 255-3 КК України).
Також скеровано до суду обвинувальний акт стосовно ув’язненого, якому інкримінують вимогу передачі чужого майна з погрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень потерпілому, вчиненому повторно, та поширення у суспільстві злочинного впливу  (ч. 2 ст. 189,  ч. 1 ст. 255-1 КК України).
Слідством встановлено, що раніше судима 30-річна жителька райцентру, аби вирішити цивільно-правовий спір (повернути завдаток за купівлю автомобіля),  звернулася до кримінального авторитета – неодноразово (12 разів) судимого жителя області, який відбуває покарання в установі виконання покарань. За обумовлену суму «гонорару» 37-річний ув’язнений погодився «вирішити проблему».
Відтак перебуваючи у місцях позбавлення волі за умисні тяжкі злочини, засуджений, залучивши виконавців «на волі», вимагав від мешканця одного із сіл області неіснуючий борг (збільшивши удвічі) на суму 20 тис. грн. Чоловікові, у разі неповернення грошей, погрожували фізичною розправою та знищенням майна.
Скоєння засудженим нових злочинів – тяжкого та особливо тяжкого – викрито і припинено завдяки спільним, скоординованим діям Житомирської обласної прокуратури, Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України, оперативного відділу ДУ «Житомирська установа виконання покарань №8» та слідчого управління Головного управління Нацполіції в області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному  покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1572