Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.11.2022

У Житомирі знесуть самочинно збудований павільйон та повернуть громаді земельну ділянку вартістю понад 650 тис. грн – результат розгляду позову прокуратури

За позовом Житомирської окружної прокуратури суд визнав незаконним та скасував рішення Житомирської міськради, недійсними договори сервітуту та оренди, скасував державну реєстрації прав власності на майно та зобов’язав підприємця знести самочинно збудоване приміщення і звільнити земельну ділянку.
Йдеться про самочинно збудований приватним підприємцем павільйон у центрі міста Житомира, по вул. Хлібній. Попередньо, у травні 2020 року, за рішенням Житомирської міськради, підприємець отримав у сервітутне користування земельну ділянку площею 0,01 га ринковою вартістю понад 650 тис. грн для розміщення тимчасової споруди – продовольчого павільйону.
Вже через декілька місяців, здійснивши сумнівний правочин, підприємець зареєстрував право приватної власності на павільйон. Після цього термін дії договору сервітуту було припинено, натомість земельну ділянку передано підприємцю в оренду на позаконкурсній основі, лише тому, що на ній  знаходиться нерухоме майно, яке перебуває у його власності.
Прокурори вивчили законність таких дій та встановили, що земля у сервітутне користування, а згодом в оренду надана незаконно, з порушенням вимог Земельного і Цивільного кодексів України, Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та з метою уникнення процедури проведення земельних торгів.
Також встановлено, що павільйон споруджений самочинно, без жодного  дозволу.
З метою захисту інтересів держави та територіальної громади, окружна прокуратура звернулася з позовною заявою до Господарського суду Житомирської області, який погодився з вимогами прокуратури, ухваливши  відповідне рішення.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1955