Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.12.2022

Верховний Суд підтримав позицію Житомирської обласної прокуратури щодо незаконності передачі пам’ятки архітектури - палацу Терещенків у власність Житомирської єпархії УПЦ МП

Верховним Судом 30.11.2022 задоволено касаційну скаргу Житомирської обласної прокуратури про скасування рішень суду першої та апеляційної інстанцій, якими відмовлено прокуратурі у задоволенні позовних вимог щодо повернення до державної власності колишнього маєтку Терещенка, що у с. Червоне Житомирського (раніше Андрушівський) району.
Наразі справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду та прийняття законного рішення на захист державних інтересів.
Нагадаємо, Бердичівською окружною прокуратурою встановлено факт протиправного вибуття майна державної форми власності – садиби Терещенка. Зокрема, будівлю палацу та частину прилеглої території відкрите акціонерне товариство, на балансі якого перебувала нерухомість, безкоштовно передало у користування, а згодом у приватну власність.
Потім, поза волею держави, без погодження уповноваженого державного органу (Міністерства освіти та науки України) та органу культурної спадщини, право власності на архітектурну пам’ятку площею понад 4,4 тис. м2 набула релігійна установа Житомирської єпархії УПЦ МП.  
Тоді, у серпні минулого року, Бердичівська окружна прокуратура звернулася до суду з відповідними позовними вимогами, зокрема, про повернення втраченої нерухомості державі. Усі судові рішення про відмову прокуратура поетапно оскаржувала, дійшовши до Верховного Суду.
Додатково: маєток-садиба, побудований у 1851 році, є цікавим об’єктом культурної спадщини нашого краю, викликає значний туристичний інтерес та офіційно перебуває на обліку і під охороною як пам’ятка архітектури місцевого значення.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1433