Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.12.2022

У Бердичеві прокуратура через суд зобов’язала власника понад сторічної архітектурної пам’ятки укласти охоронний договір

Позов Бердичівської окружної прокуратури про зобов’язання Бердичівської райради укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини - Адміністративний будинок – цілком задоволений Житомирським окружним адміністративним судом.
Йдеться про триповерхову будівлю, пам’ятку місцевого значення, розташовану у центрі міста Бердичева, збудовану ще у 1909 році, яка становить архітектурну цінність для прийдешніх поколінь.
Прокурори окружної прокуратури встановили, що будинок є комунальною власністю Бердичівської райради, де тепер розміщене комунальне ремонтно-експлуатаційне підприємство.  
Однак власник 113-річної будівлі, експлуатуючи понад дев’ять років об’єкт культурної спадщини, дотепер не уклав охоронний договір, аби забезпечувати належний стан історичної споруди.
Наразі, за втручання окружної прокуратури, власника будівлі у судовому порядку зобов’язано укласти належний договір про охорону та експлуатацію.
Довідково: у будинку, який, за інформацією місцевих краєзнавців,  спорудили для товариства архітекторів, свого часу розміщувалися різні офіційні установи, зокрема, повітове статистичне бюро, міська Рада народних депутатів, виконком, районний відділ реєстрації актів цивільного стану, добровільне спортивне товариство тощо.
 З березня 1996 року будівля внесена до Переліку пам'яток архітектури Житомирської області місцевого значення.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 664