Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.12.2022

Від шахрайства дипломованих «айтішників» потерпіли близько десятка жителів різних областей – у Житомирі судитимуть злочинне угрупування

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно організованої злочинної групи за фактом несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем та у заволодінні чужим майном, шляхом обману (ч. 2 ст. 361, ч. 4 ст. 190 КК України).
Слідством установлено, що злочинне угрупування у складі трьох жителів Коростенського району, 1996-1998 років народження, з корисливою метою, протягом січня-травня минулого року займалися інтернет-шахрайством.
Усі троє членів угрупування (серед них одна дівчина) були дипломованими фахівцями у сфері інформаційних технологій. Тож, виходячи зі специфіки своєї освіти, розробили спеціальну злочинну схему ошуканства.
Обвинувачені створили фішинговий сайт, на якому пропонували  інтернет-користувачам підробіток. Зацікавлені у підробітку клієнти повинні були обов’язково зареєструватися на шахрайському сайті, після чого «айтішники» автоматично отримували доступ до їх персональних даних, акаунтів у соцмережі Instagram, а також усіх підписників.  
Отримавши такі можливості, ділки від імені клієнтів розсилали «друзям» повідомлення з проханням терміново перерахувати певну суму грошей на свій номер телефону. Одержаною «виручкою» ділилися між собою.
Протягом декількох місяців від інтернет-шахрайства фігурантів провадження потерпіли близько десятка жителів різних областей України.
 Викрито злочин за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури спільно з відділом протидії кіберзлочинам в Житомирській області Департаменту кіберполіції НПУ, Управлінням СБУ в області та Головним управлінням Нацполіції в області, яке проводило досудове розслідування.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному  покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 916