Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.01.2023

Понад 3380 громадян минулоріч звернулися за захистом своїх прав до прокуратури Житомирщини

У сучасному світі рівень правового захисту прав та свобод людини і громадянина є ключовим показником демократизму суспільства і держави. У демократичній, правовій державі кожне право особи, закріплене належним чином, забезпечується всією повнотою влади.
Особливе місце в системі засобів захисту прав, свобод та законних інтересів громадян посідає реалізація їх права на звернення. У ст. 40 Конституції України зазначено, що громадяни України мають право звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, та встановлено обов'язок органів влади та посадових осіб розглядати звернення й надавати обґрунтовані відповіді.
Отже, право на звернення є важливим конституційно-правовим засобом захисту та однією з організаційно-правових гарантій дотримання прав і свобод громадян.
Досвід показує, що громадяни активно користуються своїм правом на звернення, як у цілому до державних інституцій, так і до органів прокуратури зокрема.
Організація розгляду звернень громадян та їх особистого прийому є одним з пріоритетів у роботі органів прокуратури Житомирської області та перебуває на особистому контролі керівництва.
Не став винятком і минулий 2022 рік, який пройшов в умовах запровадженого воєнного стану у державі. Так, минулоріч від громадян та організацій до  прокуратури надійшло 3385 звернень, кожне з яких було розглянуте.
Понад 60%, або 2173 звернення – вирішено, 85 – задоволено. Найбільша частка задоволених звернень у Житомирській (3,3%) та Новоград-Волинській (2,3 рази) окружних прокуратурах.
З числа вирішених звернень 50 надійшли від народних депутатів України.
Переважна кількість вирішених звернень – 1029 - стосується питань досудового розслідування, з них 49 – задоволених. Також 276 звернень надійшло безпосередньо від учасників кримінального провадження. Показник задоволених скарг цієї категорії збільшився у понад два рази. Також вирішувалися звернення щодо поновлення конституційних прав громадян у межах кримінального процесуального законодавства.
Належна увага приділялася також особистому прийому громадян. Протягом минулого року здійснено прийом 175 громадян, з них 52 прийнято особисто керівником Житомирської обласної прокуратури.
Нагадаємо, детальна інформація про порядок особистого прийому та розгляду звернень в органах прокуратури розміщена на вебсайті прокуратури Житомирської області https://zhit.gp.gov.ua/ua/index.html . Також можна дізнатися за тефоном (0412) 47-03-46 або безпосередньо звернутися до приймальні громадян у прокуратурі області, що за адресою, вул. Святослава Ріхтера, 9, м. Житомир.
Вікторія БАЛАШКЕВИЧ,
начальник відділу організації прийому громадян,
розгляду звернень та запитів
Житомирської обласної прокуратури                             
 

Автор: .
кількість переглядів: 1528