Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2023

Прокуратура Житомирщини відстояла в апеляційному суді незаконність надання спецдозволу на розробку родовища габро площею 3 га

Сьомий апеляційний адміністративний суд підтримав позицію Житомирської обласної прокуратури та скасував спеціальний дозвіл на користування надрами, який надавав право приватній структурі видобувати  габро на площі 3 га.
Йдеться про те, що Державна служба геології та надр України наприкінці 2017 року надала приватному підприємству спеціальний дозвіл на розробку родовища граніту (габро) на території Житомирського (на той час Хорошівський) району.
Проте прокурори встановили, що дозвіл надано поза аукціоном, на підставі протоколу Державної комісії України по запасах корисних копалин, яким протиправно затверджено матеріали з геологічного вивчення родовищ корисних копалин та підрахунок їх запасів, хоча родовище було розвідане майже 10 років тому.
Фактично на момент розгляду такого протоколу підприємство не було надрокористувачем, а тому не мало законного права отримати спеціальний дозвіл поза конкурсом.
Житомирська обласна рада, у свою чергу, не погодила на сесії видачу Держгеонадрами України такого спецдозволу.
Тоді прокурори, в інтересах держави, звернулися до суду з позовом про його скасування. Оскільки суди різної інстанції відмовляли у задоволенні позову, прокурори дійшли до Верховного Суду, який призначив повторний розгляд.
Наразі апеляційний суд підтвердив позицію прокурора щодо незаконності отримання підприємством спеціального дозволу поза аукціоном.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 902