Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.03.2023

На 9 млн. грн. заподіяли державі збитків промисловим видобутком піску на сільгоспугіддях Житомирщини – трьом ділкам повідомлено про підозру

За процесуального керівництва прокурорів Коростенської окружної прокуратури трьом місцевим жителям  повідомлено про підозру у порушенні встановлених правил використання надр, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що створило небезпеку для довкілля і спричинило інші тяжкі наслідки (ч. 3, ч. 4 ст. 240 КК України).
Слідство встановило, що житель Коростеня, взявши у спільники свого сина та знайомого, незаконно, без відповідних дозволів, облаштував промисловий видобуток піску на землях сільськогосподарського призначення.
«Піщані» бізнесмени, придбавши спецтехніку – самоскиди та екскаватор, розробили два кар’єри загальною площею понад 6 га, неподалік сіл Хотинівка та Грозине Коростенської територіальної громади.За підрахунками експертів, підозрювані видобули майже 10 тис.м3 піску, який продавали по оголошенню. Незаконним видобутком корисної копалини державі заподіяно матеріальної шкоди на понад 9 млн. грн.
Крім цього, заподіяно непоправної шкоди довкіллю та навколишньому природному середовищу. Екологи встановили, що самовільна розробка кар’єрів призвела до незворотних руйнувань та зміни ландшафту місцевості. Значну площу земель сільськогосподарського призначення неможливо відновити у тому вигляді, в якому вона існувала до моменту зняття шару ґрунту. 
На знаряддя скоєння злочину - транспортні засоби та спецтехніку - накладено арешт.
Злочин викрито за процесуального керівництва Коростенської окружної прокуратури, Коростенським райуправлінням поліції, яке проводить досудове розслідування. Оперативний супровід - Управління стратегічних розслідувань області ДСР Нацполіції України.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 2441