Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.03.2023

Незаконне переправлення через кордон військовозобов’язаних у статусі водіїв-волонтерів, внесених до системи «Шлях» - у Житомирі підозрюють «ініціатора» декількох благодійних фондів (ФОТО)

За процесуального керівництва прокурорів Житомирської обласної прокуратури, на підставі зібраних слідством доказів, місцевому жителю  повідомлено про підозру у сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон України порадами та усуненням перешкод для незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинених щодо кількох осіб та повторно (ч.ч. 1, 2 ст. 332 КК України).
Слідство встановило, що 39-річний житель Житомира, використовуючи незаконну схему, сприяв військовозобов’язаним у виготовленні документів щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у період воєнного часу та вільного перетину державного кордону.
Для цього підозрюваний реєстрував на підставних осіб фіктивні благодійні організації. Потім на ім’я ухилянта від благодійного фонду оформлялися усі необхідні документи як на водія-волонтера.
На підставі таких листів військовозобов’язаного включали до системи «Шлях», що надавало йому безперешкодно виїжджати за кордон. Окремі з них таким способом через різні пункти пропуску перетинали кордон по декілька разів, від різних фондів.
За оперативними даними, з липня по жовтень 2022 року фігурант провадження сприяв у наданні таких документів 12-м військовозобов’язаним. До того ж, у цей період стосовно нього у суді розглядалася справа за раніше скоєний злочин (підробку документів).
Під час обшуку за місцями реєстрації благодійних фондів, в автомобілях і помешканні підозрюваного вилучені документи, печатки, журнал з чорновими записами, телефон з перепискою з клієнтами тощо.
Наразі до суду подано клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою.
Незаконні оборудки у період воєнного стану викрито за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, Управлінням СБУ в області та Головним управлінням Нацполіції, яке проводить досудове розслідування.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено  обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1559