Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.04.2023

Скоєння розбійних нападів серед білого дня та мільйонні грабежі – на Житомирщині судитимуть двох жителів Хмельниччини (ФОТО)

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох жителів Хмельниччини за фактом скоєння розбійного нападу (ч. 4 ст. 187 КК України).
Також одному з них інкримінують грабіж, вчинений за попередньою змовою групою осіб, у великих розмірах (ч. 4 ст. 186 КК України), іншому - використання завідомо підробленого документа (ч. 4  ст. 358 КК України).
За даними слідства, розбійні напади та грабежі скоювали двоє жителів з містечка Хмельницької області, віком 25-31 років.
До вчинення злочинів ретельно готувалися. З метою конспірації купували автомобілі з іноземною реєстрацією, запасалися змінними номерами до авто, масками-балаклавами тощо. Стежили за потерпілими, їхнім способом життя і діяльністю, аби володіти інформацією про наявність у них значної суми готівки.
За такою схемою у липні 2017 року 31-річний зловмисник з іншими особами напав на 48-річного жителя м. Баранівки Новоград-Волинського (тепер Звягельський) району. У момент, коли чоловік припаркувався біля свого будинку, грабіжники, у масках із жіночих панчіх на обличчі, розбили скло в авто і викрали пакунок з євро і доларами США у гривневому еквіваленті на суму понад 320 тис. грн.
Наступного разу, у травні 2021 року, опівдні, обвинувачені, одягнувши балаклави, напали і пограбували 58-річного жителя Рівненщини, який повертався з м. Баранівки додому із значною сумою грошей. Вистеживши, коли він зупинився на узбіччі дороги  перевірити справність шини, сильними ударами по голові збили з ніг та викрали з авто сумку з документами і готівкою у різних нацвалютах на суму понад 1,6 млн грн.
Слідство встановило, що фігуранти заподіяли потерпілим матеріальних збитків на загальну суму майже 2 млн грн. До суду заявлено позови про стягнення з них заподіяних матеріальних збитків та 500 тис. грн моральної шкоди.
Розкриттю злочину, вчиненому в умовах неочевидності, передувала клопітка робота прокурорів та слідчих, а також проведення низки складних судових експертиз.
Завдяки злагодженим спільним діям Житомирської обласної прокуратури,  Управління карного розшуку ДКР Нацполіції України та слідчого управління ГУНП в області фігурантів викрито і затримано.
Наразі обоє перебувають під вартою без права внесення грошової застави.
За суворішою ч. 4 ст. 187 КК України передбачене покарання - позбавлення волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна.
 Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 2201