Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.05.2023

Прокуратура Житомирщини домоглася стягнення з агрофірми понад 2 млн грн прибутку, одержаного від незаконного обробітку землі агроколеджу

За позовом Звягельської окружної прокуратури з приватного товариства буде стягнуто до бюджету понад 2 млн грн, отриманих від незаконного обробітку землі державної власності.
 Рівненська агрофірма протягом двох років, нібито на підставі договору про спільний обробіток землі, засівала гречкою 106 га землі, постійним користувачем якої є Новочорторийський технолого-економічний коледж. Зібраний урожай товариство реалізовувало та одержувало прибуток для власних потреб.
Однак прокурори встановили, що земля державної власності, яка перебуває у користуванні навчального закладу, може використовуватися виключно для дослідницьких та навчальних цілей.
Фактично договором про спільний обробіток, укладеним у квітні 2021 року,  приховано інший правочин – договір про оренду землі. Це, у свою чергу, порушує Земельний та Цивільний кодекси України.
Звягельська окружна прокуратура звернулася до Господарського суду Житомирської області, який визнав договір недійсним (серпень 2022 р).
Оскільки безпідставно обробляючи та засіваючи землю державної власності, товариство отримало значний прибуток – понад 2 млн грн, прокуратура звернулася до суду про стягнення цієї суми у дохід держави. Позов прокуратури суд визнав обґрунтованим та задоволив.    

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1885