Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
25.06.2015

Майже рік консультативна рада при прокуратурі допомагає громадськості

     Вже минає майже рік від часу заснування та діяльності консультативної ради при Житомирській обласній прокуратурі. Цей орган був створений з метою забезпечення максимальної прозорості діяльності органів прокуратури шляхом співпраці з представниками громадськості. Тож наскільки результативно проходить співпраця між консультативною радою, громадськістю та прокуратурою ми (газета «20 хвилин») запитали в голови консультативної ради при прокуратурі Віктора Мойсієнка.
 
     «20»: Вікторе Михайловичу, розкажіть, будь ласка, про створення та діяльність консультативної ради при Житомирській обласній прокуратурі?
      - Після подій Майдану генеральним прокурором Махніцьким було ініційоване створення консультативних рад від громад міст, областей, які б підтримували контакт між правоохоронною структурою й громадськістю. Такий орган було створено й при Прокуратурі Житомирської області.
     
     «20»: Скільки людей входить до її складу та за якими критеріями обиралися члени консультативної ради?
      - На цей час до складу консультативної ради входить 10 осіб. Відповідно до положення перший персональний склад ради пропонує прокуратура. Тому відповісти, за яким критерієм підбирався персональний склад, я не можу. З часом троє осіб з різних причин вийшли зі складу ради, а на їх місце запропоновано вже консультативною радою на затвердження прокуророві області інших представників. Наразі до складу ради входять представники громадських організацій, установ. Також членом ради є колишній прокурор Житомирської області О.Мартинюк. Для входження до складу ради, необхідно щоб громадська організація письмово звернулась до голови консультативної ради. Відповідно до положення до ради не можуть входити представники політичних партій і люди, які мають судимості.
     
      «20»: Яка основна мета консультативної ради?
      - Цей орган був створений з метою забезпечення максимальної прозорості діяльності органів прокуратури шляхом співпраці з представниками громадськості як при Генеральній прокуратурі, так і при всіх прокуратурах обласного рівня. Засідання консультативної ради відбувається не рідше, ніж один раз на місяць. Коли вперше зібралися на зустріч із керівництвом прокуратури, зокрема прокурором Дмитром Лубчуком, він наполягав, щоб ми також проявляли активність та зверталися зі своїми проханнями, щоб люди розуміли, що прокуратура відкрита для громадян. Що стосується теперішнього прокурора Любомира Війтовича, то він займає таку ж само позицію. На початку діяльності консультативної ради ставилося одне з основних завдань: розкрити резонансні злочини, які відбулися під час Революції Гідності, зокрема побиття житомирських активістів.
     
      «20»: Як на сьогоднішній день проходить співпраця між членами консультативної ради та представниками прокуратури?
      - Якщо є питання, які консультативна рада може розглянути сама, то ми цим і займаємося. А якщо ми це питання хочемо загострити, надати йому більшої ваги, тоді звертаємося до прокурора і запрошуємо його взяти участь в обговоренні. Іноді просимо присутності представників УМВС, СБУ, тоді прокурор вирішує, чи є така потреба, чи ні. Однак за час діяльності консультативної ради прокурор завжди йшов на зустріч і ніколи не заперечував, кого ми хочемо запросити та які питання ми хотіли б розглянути.
     
      «20»: Чи відчуваються зміни в роботі прокуратури, з попередніми періодами?
      - Основним досягненням в роботі прокуратури, на мою думку, є той факт, що став можливим діалог між працівниками прокуратури й громадянами. Безсумнівно, прокуратура стала більше відкритою. Можемо згадати низку зустрічей представників Прокуратури з активістами області, на яких прямо ставилися найгостріші питання до прокурорів та слідчих. За рік роботи членам консультативної ради доводилось не раз звертатися до працівників прокуратур як області так і міста. І скажу відверто – на більшість звернень ми отримували мотивовану відповідь, а в разі якихось додаткових запитань – логічне роз’яснення.
     
      «20»: З ким особисто Вам приходилося спілкуватися по питанням отримання відповідей, про які Ви кажете?
      - Я особисто, менше безпосередньо спілкуюся з працівниками прокуратури, але члени ради активно контактують, звертаються зі скаргами, з проханнями роз'яснити ті чи інші резонансні справи. Найчастіше на засіданнях консультативної ради з приводу конструктивної співпраці звучали прізвища першого заступника прокурора Житомирської області Олександра Білошицького та начальник слідчого відділу прокурори Житомирської області Сергія Горохова. Звичайно, не відмовляють у співпраці щодо наших звернень і інші працівники як обласної, так і міської прокуратури.
     
      «20»: Якщо в громадян Житомира виникнуть труднощі в отриманні мотивованих відповідей, чи можуть вони звертатися до консультативної ради чи до Вас особисто за допомогою і чи буде ця допомога суттєвою?
      - Звісно що так. Консультативна Рада для того й створювалась, щоб сприяти забезпеченню максимальної прозорості діяльності органів прокуратури шляхом співпраці з представниками громадськості. У процесі нашої діяльності до консультативної ради загалом і до мене особисто, зокрема, зверталися громадяни з приводу різних проблем. Ми їх оформлювали як запит і отримували відповідь.
     
      «20»: Чи можна очікувати результати розслідувань по гучних справах найближчим часом?
      - Одне з основних завдань, яке ставила перед собою консультативна рада, це постійно тримати на контролі питання щодо побиття активістів Євромайдану. Але, на жаль, як говорив попередній, а зараз говорить і теперішній прокурор, вже пройшло багато часу й питання про встановлення замовників, виконавців та розкриття цих злочинів у Житомирі та області стає все складніше. Хоч я не можу сказати, що в цьому питанні прокуратура бездіяльна. На останньому зібранні ми отримали відповідь від прокурора Любомира Війтовича про кількість допитаних та деякі результати, але висновку для пред'явлення обвинувачення, на превеликий жаль, немає. Члени консультативної ради піднімають питання на різноманітні теми, починаючи від особистісних і закінчуючи широко резонансними суспільними. На одному з наступних засідань плануємо обговорити несанкціонований видобуток бурштину в північних районах області, що за своєю значимістю і важливістю набуває ознак лиха національного масштабу.
 

кількість переглядів: 842