Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.05.2015

На Житомирщині задоволено прокурорських позовів в інтересах дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування на понад півмільйона гривень

      Інформуючи журналістів про виконану роботу, Юрій Козлов повідомив, що з початку року прокурорами в інтересах дітей та держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 37 позовів на загальну суму 715 тис грн, з яких уже майже на 600 тис грн задоволено, що на 40 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.
     Разом з тим він зауважив, що минулого року лише одним ювенальним прокурором Попільнянського району пред’явлено 6 позовів на захист прав дітей на 700 тис грн, а реально виконано – на 940 тис грн – майже на мільйон.
     Цьогоріч заявлені прокурорами позови стосуються визнання права власності дітей на житло, земельні ділянки, накладення заборони на відчуження житла, стягнення коштів допомоги дітям-сиротам.
     «Подекуди батьки, яких позбавлено батьківських прав, маючи у власності житло, розпоряджаються ним на власний розсуд, не дбаючи про майбутнє своїх дітей. У таких випадках прокурори звертаються із позовами про накладення заборони на відчуження житла», - констатував заступник прокурора області та навів конкретний приклад, що трапився у м. Новоград-Волинському. 
     Йдеться про те, що матір п’ятьох дітей рішенням міськрайонного суду позбавлено батьківських прав. Водночас, встановлено, що за дітьми не оформлено право власності на житловий будинок, що належав горе-матері. Аби унеможливити продаж матір’ю помешкання, Новоград-Волинським міжрайонним прокурором пред’явлено позов про накладення заборони на відчуження житла, який судом задоволено.
     Інколи прокурорам доводиться через суд зобов’язувати державні органи влади виконувати визначені законом повноваження. Зокрема, у Червоноармійському районі Очеретянська сільська рада безпідставно відмовила матері, яка сама виховує п’ятьох дітей, троє з яких неповнолітні, у наданні дозволу на приватизацію помешкання у будинку, де вона зареєстрована і проживає більше 20 років (!). Лише після втручання прокуратури права дітей багатодітної сім’є поновлено.
     На брифінгу журналістам наведено й низку інших конкретних прикладів щодо поновлення прав дітей.
     Підсумовуючи розмову, Юрій Козлов запевнив, що, попри певне звуження функцій, прокурори зуміють у межах наданих повноважень знайти законні важелі для захисту дітей, що потребують особливої турботи і піклування.
     До відома: Генеральною прокуратурою України робота органів прокуратури Житомирської області щодо захисту прав дітей шляхом представництва їх інтересів у суді у 2014 році визнана найкращою у державі.
 

Читайте новини прокуратури Житомирської області у соціальних мережах facebook і twitter.

Автор: Прес-служба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 2347