Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.03.2024

У протидії домашньому насильству прокуратура Житомирщини гуртує навколо себе громадські інституції (ФОТО)

До вирішення проблеми домашнього насильства, яка не перестає бути актуальною у нашому суспільстві, органи прокуратури Житомирщини підходять виважено та ініціативно.
Особливе зацікавлення правників - в уникненні  формалізму, адже чи не найчастіше від домашнього насильства потерпають діти, чиї права мають бути захищені за будь-яких обставин.
Як своєчасно виявити та припинити домашнє насильство, захистити  постраждалих, вилучити їх з небезпечного середовища та мінімалізувати негативний вплив – з одного боку, а з іншого – не допустити ухилення від кримінальної відповідальності осіб, які неодноразово притягувалися до адмінвідповідальності за вчинення домашнього насильства?
Про це заступник керівника Житомирської обласної прокуратури Роман Говда говорив під час круглого столу на тему «Реалізація державної політики щодо запобігання та протидії домашньому насильству, проблеми та шляхи вирішення».
До розмови в обласній прокуратурі запросили, крім нацполіції,  представників Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадських організацій, які опікуються постраждалими від домашнього насильства.
Акцентуючи увагу на необхідності об’єднання зусиль усіх інституцій, заступник керівника обласної прокуратури зауважив, що такий важливий аспект, як механізм обміну інформацією та співпраці щодо виявлення випадків домашнього насильства, потребує удосконалення. Прокурор висловив стурбованість щодо «Програм для кривдників», які затверджені лише у 10 з 66 об’єднаних територіальних громадах.
Серед іншого, на зустрічі йшлося і про залучення громадських організацій до моніторингу порушених проблем та проведення спеціалізованого навчання ювенальних прокурорів, дізнавачів і слідчих, уповноважених здійснювати досудове розслідування у кримінальних провадженнях такої  категорії.
А головне – визначили спільний алгоритм дій з протидії цьому негативному явищу. З метою їх реалізації найближчим часом між обласною прокуратурою та громадською організацією заплановано підписання Меморандуму про співпрацю.
Додамо, що це не перший тематичний захід, організований обласною прокуратурою. Декілька днів тому, за ініціативи ювенальних прокурорів, було проведено спільний навчально-методичний семінар щодо особливостей розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством.  
Також нагадаємо, нещодавно на засіданні обласної координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики, протидії торгівлі людьми та домашньому насильству ювенальні прокурори закликали територіальні громади невідкладно затвердити «Програму для кривдників» та визначити відповідальну особу за її впровадження.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1292