Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.02.2024

На Житомирщині прокуратура через суд повернула громаді з незаконного володіння майже 380 га землі вартістю 31,3 млн грн

За позовом Коростенської окружної прокуратури на користь Чоповицької об’єднаної територіальної громади повернуто 100 земельних ділянок загальною площею майже 380 га.
Таким масивом землі, що у Коростенському районі, на правах приватної власності, декілька років користувалися два сільськогосподарські підприємства.
Однак прокурори встановили, що підприємства набули права власності з порушенням чинного законодавства.
Зокрема, у 2021 році колективне сільгосппідприємство, під виглядом правонаступництва сільськогосподарського ВАТ, ліквідованого ще у 2005 році, на підставі державного акту на право колективної власності на землю, зареєструвало за собою право приватної власності на угіддя. При тому, що  ці земельні ділянки, в силу закону, належать новоутвореним об’єднаним територіальним громадам.
У подальшому, частина зазначених земельних ділянок КСП передано у приватну власність підконтрольному ТОВ, яке в свою чергу передало їх у користування іншому суб’єкту господарювання.
Окружна прокуратура звернулася до суду з позовом про витребування з незаконного володіння землі вартістю 31,3 млн грн на користь громади.  Господарський суд Житомирської області визнав вимоги обґрунтованими.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 802