Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.03.2024

«Програма для кривдника» як протидія домашньому насильству - ювенальні прокурори Житомирщини ініціюють впровадження заходів у кожній громаді (ФОТО)

  • Ювенальні прокурори ініціюють  
    На Житомирщині спостерігається тенденція до збільшення зареєстрованих кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством. Зокрема, минулого року розпочато 266 кримінальних проваджень такої категорії. Це майже удвічі більше, ніж протягом 2022 року (129). 
    Така статистика, серед іншого, свідчить про зменшення кількості потерпілих, схильних до замовчування цієї проблеми, приховування фактів вчинення щодо них насильства.
    Серед зареєстрованих кримінальних проваджень половина пов’язані з фізичним насильством – це категорія злочинів проти життя і здоров’я. Окрім цього, минулоріч було складено більше десяти тисяч адміністративних протоколів за фактами правопорушень цієї категорії. Майже всі пов’язані з психологічним насильством, у тому числі значна кількість – у вигляді насильства у сім’ї.
    Такі цифри навела начальниця відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Житомирської обласної прокуратури Оксана Кайданович на засіданні обласної координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики, протидії торгівлі людьми та домашньому насильству.
    Ювенальні прокурори, представники правоохоронних органів та державної влади обговорювали ефективність заходів, спрямованих на попередження скоєння домашнього насильства.
    У контексті цього, серед інших заходів, ювенальними прокурорами було запропоновано активізувати роль територіальних громад. Зокрема, затвердити «Програму для кривдників» та визначити відповідальну за її впровадження уповноважену особу у кожній громаді.
    Застосування такої програми до фігурантів зменшує ризик вчинення ними повторного насильства у сім’ї.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1428