Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Інформація про вжиті прокуратурою Житомирської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2011 році (згідно вимог ч.1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»)

Прокуратурою області, постійно вживаються заходи щодо підвищення ефективності діяльності у сфері реалізації нового антикорупційного законодавства. Спільно з іншими правоохоронними органами в межах повноважень, визначених Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», задля виконання пріоритетних завдань, визначених Президентом України, Генеральним прокурором України вжито низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на запобігання і протидію корупції.
Унаслідок вжитих наглядових та організаційних заходів рівень досудового слідства у кримінальних справах про злочини, пов’язані з корупцією дещо підвищився.
Зокрема, протягом 2011 року розслідувано з направленням до суду 54 кримінальні справи вказаної категорії, за якими притягнуто до кримінальної відповідальності 70 осіб. Позитивним є те, що жодної постанови про порушення кримінальних справ про корупційні злочини судами не скасовано і не повернуто на додаткове розслідування. На досудовому слідстві зазначені кримінальні справи провадженням не закривались.
Майже всі ці справи (96,3%) розслідувано та направлено до суду органами прокуратури, лише по одній справі слідчими органів внутрішніх справ та слідчими СБУ.
Найбільше корупційних злочинів виявлено і розслідувано в обласному центрі, Брусилівському, Радомишльському, Овруцькому, Бердичівському, Ружинському районах, містах Коростені і Бердичеві.
Особлива увага приділялася протидії корупції в системі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Упродовж року органами прокуратури, у тому числі за матеріалами оперативних підрозділів правоохоронних органів, порушено 53 кримінальні справи про злочини з ознаками корупції, з яких 27 - безпосередньо щодо сільських та селищних голів.
Спрямовувалися зусилля на протидію хабарництву і корупції у земельній та бюджетній сферах. Кожен другий виявлений злочин цієї категорії, пов'язаний з незаконним виділенням земельних ділянок і використанням бюджетних коштів.
Так, у липні 2011 року прокуратурою області направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням голови однієї з районних державних адміністрацій області, який за затвердження технічної документації із землеустрою і складання документів, що посвідчують право користування земельними ділянками, наданими в оренду для ведення товарного сільського господарства, отримав від представника підприємницької структури хабар у вигляді 20000 грн.
У вересні 2011 року спрямовано до суду кримінальну справу стосовно одного з керівників територіального органу Державної архітектурно-будівельної інспекції України - інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Житомирській області, який одержав від суб’єкта господарювання хабар у вигляді 55000 грн., за внесення змін до постанови про накладення штрафу за правопорушення при виробництві будівельних матеріалів і виробів.
Всього серед осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності у справах про злочини, пов’язані з корупцією - 31 керівник органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Не сприяє протидії корупції її поширення і в правоохоронних органах, особливо в органах внутрішніх справ. Зокрема до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних злочинів притягнуто 24 правоохоронці: 16 - УМВС в області, 4 - ВДВС, 3 - ДПА в області, 1 - МНС в області.
У грудні 2011 року прокуратурою області надіслано до суду кримінальну справу за обвинуваченням організованої злочинної групи у складі дев’яти співробітників органів внутрішніх справ та двох жителів м. Житомира, які з метою створення уявного благополуччя у своїй службовій діяльності, провокували наркозалежних та інших осіб на придбання наркотичних засобів, створюючи при цьому штучні докази вини з використанням яких затримували останніх. Завуальовуючи свої дії викриттям злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків, шляхом вимагання незаконно отримали від потерпілих понад 164 тис. грн.
Виявленими корупційними злочинами завдано збитки на загальну суму 6 млн. 186 тис. грн., з яких під час досудового слідства відшкодовано 4 млн. 351 тис. грн., накладено арешт на майно обвинувачених на суму 7 млн. 183 тис. грн., вилучено грошей і цінностей на суму 186 тис. грн., пред’явлено позовів на суму 435 тис. грн.
Минулого року судами розглянуто 40 кримінальних справ про корупційні злочини, з них із постановленням обвинувальних вироків 18 справ у яких засуджено 18 осіб, у т.ч. до реального позбавлення волі - 2 особи, до позбавлення або обмеження волі зі звільненням від відбуття покарання з випробуванням - 14 осіб, до штрафу - 2 особи.
За період дії нового антикорупційного законодавства слідчими органів прокуратури області порушено 10 кримінальних справ про корупційні злочини, у яких загальна сума хабарів, незаконної вигоди та коштів отриманих з використанням влади шахрайським шляхом становить 1 млн. 172 тис. грн. Найменша сума хабара складає 1500 грн., найбільша - 114 тис. доларів США (912 тис. грн.). У середньому на одну справу сума хабара, вигоди та отриманих коштів з використанням влади шахрайським шляхом становить понад 117 тис. грн.
Станом на 01.01.2012 у провадженні слідчих прокуратури залишилось 5 кримінальних справ, у яких до кримінальної відповідальності притягнуто 10 осіб, у т.ч. 7 за хабарництво.
Прокуратурою області приділяється постійна увага захисту інтересів держави від корупційних проявів засобами цивільно-правового характеру.
У 2011 році прокурорами пред’явлено позовів про відшкодування шкоди заподіяної корупційними злочинами державним інтересам у сфері земельних правовідносин на суму понад 2 млн. грн., про визнання недійсними державних актів на землю вартістю 25 млн. 800 тис. грн. та державних актів на право власності на земельні ділянки площею 34 га вартістю близько 1,5 млн. грн.
Робота з відшкодування заподіяних корупційними злочинами та правопорушеннями збитків триває.
Органами прокуратури не знижено наступальність і в протидії адміністративно караній корупції.
На виконання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» до суду направлено 48 протоколів про вчинення корупційних правопорушень, у тому числі 32 - міськрайпрокурорами, 7 - співробітниками спецпідрозділів УМВС в області, 6 - УСБУ в області та 3 - ВВБ при ДПА в Житомирській області.
Складено 17 протоколів за ст. 172-3 КУпАП за надання неправомірної вигоди особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та Житомирської установи виконання покарань.
За порушення встановлених законом обмежень щодо використання службових повноважень та пов'язаних з цим можливостей з одержанням за це неправомірної вигоди складено 12 протоколів про вчинення корупційних правопорушень, передбачених ст. 172-2 КУпАП, у яких суб’єктами відповідальності є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Вказані протоколи складено стосовно 10 службових осіб органів місцевого самоврядування.
Крім того, за допущені порушення обмежень щодо зайняття підприємницькою діяльністю складено протокол за ст. 172-4 КУпАП щодо головного держаного податкового інспектора МДПІ.
За порушення обмежень щодо роботи близьких осіб, які, відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», є суб’єктами відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, за ст. 172-7 КУпАП складено 8 протоколів стосовно посадових і службових осіб органів державної влади.
За невжиття заходів щодо протидії корупції за ст. 172-9 КУпАП складено протоколи щодо 2 керівників органів місцевого самоврядування.
Неправомірними діями корупціонерів державі завдано збитки на суму 20570 грн., з яких відшкодовано 17914 грн.
Судами області розглянуто 40 протоколів, за якими до адміністративної відповідальності притягнуто 38 правопорушників у вигляді накладення штрафу на загальну суму 30985 грн., конфісковано неправомірно отриману вигоду на суму 13914 грн.
На усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам, органами прокуратури внесено 24 документи реагування. За результатами їх розгляду 11 службових осіб притягнуто до відповідальності, 9 осіб звільнено з посад у зв’язку з притягненням до відповідальності за корупційні правопорушення.
Разом з тим, реальне усунення осіб, визнаних судом винними у вчиненні корупційних діянь від виконання функцій держави, належним чином не виконується. У непоодиноких випадках, керівники органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організації ухиляються від виконання своїх повноважень щодо звільнення корупціонерів і здебільшого, приймають рішення про їх звільнення за власним бажанням.
В Андрушівському районі виявлено факти повторного призначення корупціонерів на посади, перебуваючи на яких раніше вони допустили порушення обмежень встановлених Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції».
Так, за складеними ВБКОЗ УСБУ в області протоколами, судом притягнуто відповідно у жовтні і листопаді 2011 року до адміністративної відповідальності начальника державної районної лікарні ветеринарної медицини та директора районної державної лабораторії ветеринарної медицини за вчинення правопорушень, передбачених ст. 172-7 КУпАП. Незважаючи на це, вказані особи, будучи у жовтні 2011 року звільненими з роботи за власним бажанням, у листопаді того ж року повторно прийняті на роботу на тіж самі посади.
Не вживалися належні і своєчасні заходи щодо обов'язкового звільнення з відповідних посад осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, пов'язані з порушенням обмежень, передбачених Законом в Андрушівському, Володарсько-Волинському, Радомишльському, Овруцькому, Попільнянському та деяких інших районах.

кількість переглядів: 75457