Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Інформація про вжиті прокуратурою Житомирської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2012 році (згідно вимог ч.1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»)

Протягом 2012 року прокуратурою області вживалися системні заходи щодо удосконалення та підвищення рівня прокурорського нагляду за додержанням законності при виявленні і розслідуванні злочинів, пов’язаних з корупцією, покращанню організації слідчої роботи та ефективності діяльності спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції відповідно до сучасних вимог.
З цією метою, узагальнено стан  прокурорського нагляду за додержанням Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та іншого антикорупційного законодавства при виявленні, розкритті, провадженні досудового слідства і підтриманні державного обвинувачення у кримінальних справах про злочини, пов'язані з корупцією. Для усунення виявлених під час узагальнення недоліків та посилення прокурорського нагляду за виконанням  нового антикорупційного законодавства, територіальним прокурорам направлено листа. Також двічі направлялися листи-зауваження керівникам спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції щодо відсутності позитивних результатів боротьби з хабарницт­вом у сфері оподаткування, органах влади і управління, судовій гілці влади, виявлення таких злочинів, як комерційний підкуп, зловживання впливом та організованих груп із корумпованими зв'язками.
Для підвищення професійного рівня прокурорсько-слідчих працівників у травні 2012 року за участі усіх прокурорів міст і районів та їх помічників у обов’язки яких входить здійснення нагляду за виконанням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції, проведено семінар з питань організації прокурорського нагляду за додержанням вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».
Упродовж року перевірено виконання вимог законів, спрямованих на протидію корупції у прокуратурах міст Бердичева, Коростеня, Андрушівського, Ємільчинського, Малинського, Попільнянського, Радомишльського районів та Овруцькій міжрайонній прокуратурі. За цей період надано практичну допомогу прокурорам міст Житомира і Коростеня, Баранівського, Ємільчинського, Лугинського, Любарського, Олевського і  Чуднівського районів.
Крім того, за участі керівників правоохоронних органів області проведено дві координаційні наради щодо виконання спеціально уповноваженими суб'єктами у сфері протидії корупції вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та прокурорського нагляду з цих питань, вживалися інші організаційно-практичні заходи, спрямовані на запобігання і протидії корупції.      
Торік правоохоронними органами області з обвинувальним висновком направлено до суду 31 кримінальну справу про корупційні злочини стосовно 46 обвинувачених. Слідчими прокуратури 27 справ на 42 обвинувачених, 14 з яких щодо 20 обвинувачених про хабарництво. Слідчими УСБУ надіслано до суду 3 справи стосовно 3 обвинувачених, слідчими ДПС в області - одну справу стосовно одного обвинуваченого.
Як позитив варто відзначити, що слідчими прокуратури спрямовано до суду дві кримінальні справи у яких до кримінальної відповідальності притягнуто двох державних службовців 3 категорії.
Так, у квітні 2012 року прокуратурою області надіслано до суду з обвинувальним висновком кримінальну справу за обвинуваченням голови однієї із районних державних адміністрації за ч. 4 ст. 368 КК України, який за виділення земельної ділянки одержав хабар у вигляді 60 тис. доларів США. У цій же справі інші чотири хабарники і пособники збагатились на 54 тис. доларів США.
У жовтні п.р. прокуратурою області спрямовано до суду кримінальну справу за ч. 3 ст. 368 КК України стосовно заступника начальника обласної екологічної інспекції, який одержав хабар у вигляді 300 грн. та 950 доларів США за не притягнення директора приватного підприємства до адміністративної відповідальності за виявлені порушення екологічного законодавства. 
По інших справах постали перед судом 7 державних службовців 5-7 категорії; 3 посадові особи органів виконавчої влади 4 категорії; 4 посадовці районних та обласної адміністрації; 5 співробітників міліції, 2 керівники податкової служби; 1 митної служби; 8 посадових та службових осіб інших органів державної влади, 9 осіб, які виконують організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов’язки в юридичних особах приватного права, 3 непрацюючих.  
По одній кримінальній справі розслідувано слідчими прокуратури м. Житомира, Бердичівського, Житомирського районів, Овруцької і Новоград-Волинської міжрайонних прокуратур, дві справи - прокуратурою м. Бердичева, 7 - слідчим відділом прокуратури області, 13 - слідчим галузевого відділу  прокуратури області.       
У ході досудового слідства 16 обвинувачених, уповноважених на виконання функцій державі, відсторонено від займаних посад.
Оцінюючи роботу на цій ділянці слід зазначити, що попри незначну кількість розслідуваних справ про корупційні злочини, усі вони достеменно відповідають вимогам вказівки №107 від 01.07.2011 щодо єдиного обліку таких справ, а саме: злочини вчинено виключно з корисливих мотивів, пов’язаних з незаконним одержанням матеріальних благ.
В області не розслідувано жодної кримінальної справи, у якій відсутній корисливий мотив, або шкода визначалась у вигляді підриву авторитету і престижу органів влади.
У кримінальних справах про корупційні злочини  встановлено збитки  на загальну суму 9,4 млн. грн., з яких під час досудового слідства відшкодовано 3,8 млн. грн. (40,4%), у тому числі державним інтересам -  3,5 млн. грн. (39,5%).
У справах слідчих прокуратури відшкодовано 3 млн. 102 тис. грн., що становить 75% від суми відшкодованих за втручання усіх правоохоронних органів. Накладено арешт на майно обвинувачених на - 3 млн. 183 тис. грн., вилучено грошей і цінностей на суму - 83 тис. грн., пред’явлено позовів на - 3 млн. 93 тис. грн.  
Крім того, з метою забезпечення виконання вироку щодо можливої конфіскації, у кримінальних справах про хабарництво на майно обвинувачених накладено арешт на суму понад 2 млн. грн., у тому числі вилучено майна і цінностей на суму понад 340 тис. грн.
Як позитив, слід відмітити ефективне використання під час досудового слідства у кримінальних справах про корупційні злочини, матеріалів, отриманих під час проведення оперативно-технічних заходів. Як докази у кримінальному судочинстві їх використано у кожній справі.  
Органами прокуратури забезпечено виважений підхід до порушення кримінальних справ про корупційні злочини. Жодної постанови цієї категорії ні прокуратурою області ні судами не скасовано, не допущено випадків закриття  кримінальних справ за відсутністю події і складу злочину та недоведеністю вини обвинуваченого. 
У справах про корупційні злочини не допущено випадків порушення конституційних прав громадян, у т.ч. їх незаконних затримань, арештів, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності.
Закінчені у 2012 році кримінальні справи про корупційні злочини, як прокурорами так і судами на додаткове розслідування не поверталися, у порядку ч. 4 ст. 232, ст. 249-1 КПК України не відкликалися і не поверталися.
По усіх кримінальних справах, розслідуваних і направлених до суду слідчими органів прокуратури, вживались передбачені законом заходи щодо виявлення причин і умов, що сприяли вчиненню цих злочинів, та вносились документи реагування.
Станом на 01.01.2013 у межах двомісячного строку у провадженні слідчих органів прокуратури перебуває одне кримінальне провадження про корупційний злочин із встановленням винної особи.                         
Протягом 2012 року міськрайсудами області розглянуто з постановленням обвинувальних вироків 21 кримінальну справу у сфері корупції стосовно 24 осіб, з яких до позбавлення волі реально засуджено - 5 осіб, до позбавлення або обмеження волі із застосуванням ст. 75 КК України - 13 осіб, до штрафу, як основного покарання - 5 осіб та одну особу звільнено від покарання у вигляді обмеження волі, у зв’язку із закінченням строків давності.
Таким чином судова репресія складає - 20,8 %.
Додаткове покарання у виді штрафу застосовано стосовно 1 особи, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю - стосовно 23 осіб, конфіскація майна застосована до 5 осіб, ст. 54 КК України - 11 осіб.
Із застосуванням ст. 69 КК України до основного покарання засуджено 2 особи, до основного та додаткового - 1 особу.
На виконання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»  упродовж року правоохоронними органами направлено до суду 53 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, у тому числі спецпідрозділами УСБУ в області - 27, УБОЗ УМВС в області - 14, органами прокуратури - 9, ДПС в області - 3.
За порушення встановлених законом обмежень щодо використання службових повноважень та пов'язаних з цим можливостей з одержанням за це неправомірної вигоди складено 13 протоколів про вчинення корупційних правопорушень, передбачених ст. 172-2 КУпАП, у яких суб’єктами відповідальності є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ВБКОЗ УСБУ - 6, УБОЗ УМВС - 3, органи прокуратури - 3, ВВБ ДПС в області - 2).
За допущені порушення обмежень щодо зайняття підприємницькою діяльністю, за ст. 172-4 КУпАП складено 12 протоколів (ВБКОЗ УСБУ - 7,  органи прокуратури - 4, ВВБ ДПС в області - 1).
За порушення вимог фінансового контролю за ст.  172-6 КУпАП складено 3 протоколи, у т.ч. УБОЗ УМВС - 2, органи прокуратури -1.
За порушення обмежень щодо роботи близьких осіб, які, відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», є суб’єктами відповідальності за порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів, за ст. 172-7 КУпАП складено 6 протоколів (ВБКОЗ УСБУ - 3, УБОЗ УМВС - 2, ВВБ ДПС в області - 1).
Також складено 5 протоколів за ст. 172-3 КУпАП стосовно приватних підприємців, які надавали неправомірну вигоду службовим особами уповноваженим на виконання функцій держави.
За результатами їх судового розгляду до адмінвідповідальності у вигляді штрафу на суму 42835 грн. притягнуто 40 осіб, у тому числі за протоколами органів УСБУ - 16, УМВС - 11, прокуратури - 9, ДПС в області - 4.
Неправомірними діями корупціонерів державі завдано збитки на суму 28737 грн., які відшкодовано у повному обсязі.  
З числа притягнутих до відповідальності за вчинення адміністративного корупційного правопорушення, із займаних посад звільнено 10 службових осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Інші особи звільнилась із займаних посад до судового розгляду протоколу, а щодо посадових осіб органів місцевого самоврядування, то порядок їх звільнення законодавством не врегульовано. Внесені документи прокурорського реагування на розгляд сесій відповідних рад, відхилено.
Протягом року в області складено лише один протокол щодо державного службовця 3 категорії. 
Так, за протоколом ВБКОЗ УСБ України в Житомирській області до адміністративної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-4 КУпАП притягнуто  голову Червоноармійської РДА   (3 категорія), який порушив обмеження щодо сумісництва.      
На усунення порушень вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», прокурорами внесено 68 документів реагування, за результатами розгляду яких 62 особи притягнуто до відповідальності, 10 корупціонерів звільнено із займаних посад, скасовано 12 неправомірних нормативно-правових актів та рішень, прийнятих унаслідок корупційних правопорушень.
Так, за документами реагування прокурора м. Житомира до дисциплінарної відповідальності притягнуто - 18 осіб, Житомирського району - 12, Коростишівського району - 8, Новоград-Волинського міжрайпрокурора - 6.  Жодного порушення закону не виявлено прокурорами Баранівського, Лугинського, Любарського і Романівського районів.
За результатами проведених у поточному році перевірок виконання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» на адресу керівництва УМВС України в області та УСБУ в області внесені подання за результатами розгляду яких притягнуто до відповідальності 5 працівників спецпідрозділів. 
Прокуратурою області постійно приділяється належна увага захисту інтересів держави від корупційних проявів засобами цивільно-правового характеру. Упродовж 2012 року органами прокуратури області до суду заявлено 6 позовів на суму 208,5 тис. грн., судами розглянуто та задоволено 5 позовів міськрайпрокурорів у сфері протидії корупції на суму 71,3 тис. грн.
Прокуратура Житомирської області

кількість переглядів: 75371