Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.05.2020

Прокуратура Житомирщини в апеляційній інстанції домоглася повернення земельної ділянки з родовищем габро вартістю 3,5 млн грн

Апеляційну скаргу прокуратури Житомирської області на рішення суду першої інстанції щодо повернення розпоряднику земельної ділянки площею 4,2 га з родовищем габро Північно-західним апеляційним господарським судом від 06.05.2020 задоволено у повному обсязі.
Постановою апеляційного суду скасовано рішення суду першої інстанції та прийнято нове, яким зобов’язано товариство повернути Житомирській обласній державній адміністрації земельну ділянку загальною площею 4,2 га вартістю майже 3,5 млн грн.
Також, апеляційний суд визнав необґрунтованим висновок суду першої інстанції про відмову у задоволенні позову з підстав, не передбачених договором умов повернення земельної ділянки, оскільки в силу закону орендодавець має право вимагати її передачі за актом в будь-який час після припинення дії договору оренди землі.
Йдеться про те, що у червні 1998 року Володарсько-Волинською районною радою (тепер - Хорошівська районна рада), укладено з приватним товариством договір на право тимчасового користування земельною ділянкою площею 4,2 га для розробки кар`єру з видобутку габро на Адамівському родовищі.
Коростишівською місцевою прокуратурою встановлено, що строк дії зазначеного договору закінчився у червні 2018 року, однак товариство дотепер не повернуло земельну ділянку з родовищем Житомирській обласній державній адміністрації, яка наразі є розпорядником цієї категорії земель.
З метою захисту інтересів держави, у жовтні 2019 року прокурор звернувся до господарського суду Житомирської області з позовом про повернення цієї земельної ділянки за актом приймання-передачі Житомирській обласній державній адміністрації.
Однак, рішенням суду від 25.02.2020 у задоволенні позову відмовлено з підстав не передбачення договором умов повернення земельної ділянки.
Послідовно відстоюючи позицію щодо додержання законності у сфері використання надр, прокуратура оскаржила таке рішення та домоглася повернення земельної ділянки з родовищем габро вартістю 3,5 млн грн розпоряднику землі.
 
Прокуратура Житомирщини у соцмережах: Тwitter  Facebook  Telegram

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 2281