Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.05.2024

«Банківські працівники» з в’язниці спустошували рахунки пенсіонерів – на Житомирщині судитимуть злочинне угруповання (ФОТО)

Прокурор Житомирської обласної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт стосовно організованої злочинної групи за фактом шахрайства, вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб, з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 5 ст. 190 КК України).
За даними слідства, шахрайством займалися троє співкамерників, віком 34-27 років, які відбували покарання в одній з виправних колоній Житомирщини. Раніше вони вже неодноразово притягувалися до кримінальної відповідальності за скоєння різних злочинів.
Обвинувачені по телефону повідомляли співрозмовникам про надходження грошової допомоги від іноземних організацій. Дехто відразу розпізнавав шахраїв та припиняв розмову. Однак у тих, хто піддавався на обман, запитували код, який надійшов на їхній телефон, переконуючи, що без нього не зможуть перерахувати кошти.
Одержавши пароль до електронного банківського кабінету потерпілого, замість надання благодійної допомоги перераховували його гроші на свій рахунок.
Задокументовано, що таким злочинним способом шахраї спустошити декілька рахунків з різних банківських установ, що належали одному потерпілому.  Окремі одноразово перераховані «транші» сягали 10 тис грн.
Серед потерпілих – громадяни соціально вразливої категорії, серед яких – матір дитини-інваліда, пенсіонери. «Географія» шахрайства охоплювала  Волинську, Дніпропетровську, Миколаївську, Черкаську та Чернівецьку області.
Здобуті шахрайським методом гроші витрачали на продукти харчування, цигарки та інші власні потреби.
Під час обшуку у камері та на території виправної колонії вилучено готівку, більше десятка мобільних телефонів, сім-картки, модем до бездротового інтернету, банківські картки, блокнот, у яких фіксували прибуток і витрати тощо.
Досудове розслідування – слідчі поліції, оперативний супровід - УСБУ в області та Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 55