Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.06.2022

«Чорні лісоруби» підуть під суд, а вилучені дубові колоди, дошки та спецтехніку передадуть на потреби ЗСУ (ФОТО)

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно організованої злочинної групи за фактом незаконної порубки та перевезення дерев, що спричинило тяжкі наслідки, та незаконного придбання, зберігання і перевезення психотропної речовини у великих розмірах (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246, ч. 2 ст. 309 КК України).
Як повідомлялося раніше, злочинне угруповання для незаконної порубки лісу організував директор приватного підприємства з міста Коростеня, залучивши ще  чотирьох своїх знайомих та забезпечивши їх необхідною технікою і транспортними засобами.
Організатор так ретельно відбирав добротну деревину, що завчасно відвідав  Літківське лісництво у Коростенському районі, позначивши фарбою кращі дуби для вирубки. Коли ж співучасники уночі спиляли відібрані дуби, розкрижували їх на колоди діаметром від 70 до 100 см та намагалися вантажним  автомобілем вивезти з лісництва, правоохоронці викрили їхні злочинні дії.
Під час обшуку у деревообробному цеху, який організатор угрупування облаштував на території свого підприємства, вилучили й іншу дубові колоди та дошки невідомого походження. Загалом у «чорних лісорубів» вилучено майже 100 дубових колод та 240 дошок, бензопили, два вантажні автомобілі, один з них з краном-маніпулятором, легковий автомобіль марки Toyota Land Cruiser Prado і навіть пристрій для подрібнення пеньків, за допомогою якого приховували незаконні порубки.
Крім цього, в автомобілі організатора злочинної групи виявили ще й зіп-пакет з амфетаміном.
На усю вилучену деревину та транспорт накладено арешт.
З огляду на запровадження у державі воєнного стану, прокурори ініціювали передачу усього арештованого майна на потреби Збройних Сил України, про що Житомирською обласною військовою адміністрацією прийнято відповідне рішення.
За результатами проведеної екпертизи, незаконними порубками державним інтересам заподіяно шкоди на майже 200 тис. грн.
З метою забезпечення спецконфіскації, накладено арешт і на майно обвинувачених вартістю понад 7 млн грн, серед якого приміщення деревообробного цеху та квартира.
Незаконні порубки злочинного угруповання викрито за процесуального керівництва обласної прокуратури Управлінням стратегічних розслідувань ДСР Нацполіції України спільно з Управлінням СБ України в області та Головним управлінням Нацполіції в області, яке проводило досудове розслідування.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1146