Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.11.2022

Прокуратура Житомирщини вкотре довела у суді незаконність набуття у приватну власність земель лісового фонду вартістю 60 млн грн

Позовну заяву органів Житомирської обласної прокуратури щодо незаконності передачі у приватну власність 6 га землі лісового фонду для ведення особистого селянського господарства Житомирський апеляційний суд визнав обґрунтованою та витребував землю на користь Житомирської обласної держадміністрації.
Історія з неправомірним набуттям у приватну власність земель лісового фонду вартістю 60 млн грн, що за межами населених пунктів Квітневої сільської ради Житомирського (раніше Коростишівський) району, розпочалася у листопаді 2017 року. Тоді, за наказами Головного управління Держгеокадастру в області, землю видано трьом громадянам (по 2 га кожному) для ведення особистого селянського господарства. Невдовзі усі троє зареєстрували право приватної власності на землю та вже наступного дня продали свої наділи іншому громадянину.
Проте прокурори Коростишівської окружної (місцевої) прокуратури встановили, що усі три земельні ділянки – це єдиний масив лісових насаджень віком від 30 до 40 років, а їх заліснення становить щонайменше 70 %.
Також, за матеріалами лісовпорядкування ДП «Коростишівський лісгосп АПК», спірні наділи, розташовані у межах Старосільського лісництва, є берегозахисною зоною та належать до земель лісогосподарського призначення, які не можуть передаватися у приватну власність.
Крім цього, порушено процедуру зміни цільового призначення та вилучено з лісового фонду без погодження Кабміну України та проведення обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації.
З метою захисту інтересів держави (у вересні 2018 року) місцевою (окружною) прокуратурою подано позов про скасування спірних наказів, реєстрації права власності та витребування земельних ділянок у володіння держави, у задоволенні якого було відмовлено.   
Тоді прокуратура оскаржила відмову в апеляційному суді, який визнав вимоги прокуратури законними.
Коли ж до Верховного Суду з касаційною скаргою звернувся відповідач,    зазначену постанову апеляційного суду скасовано, а справу направлено на новий розгляд.
Під час чергового розгляду справи в суді апеляційної інстанції прокурором вкотре доведено незаконність передачі у приватну власність земель лісового фонду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1506