Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.02.2023

Рік війни: робота органів прокуратури Житомирщини в умовах збройної агресії рф проти України

  • Цифри і факти
  • У перший день повномасштабного збройного вторгнення рф в Україну Житомирщина, серед інших областей, зазнала бомбувань.
Відтоді змінилося життя мирних жителів та правоохоронців.
З 24 лютого 2022 року органами правопорядку Житомирщини зареєстровано 1270 воєнних злочинів (майже половина з них згодом передана за територіальною підслідністю в інші регіони).
Серед них – 266 кримінальних проваджень, розпочатих за фактами порушення законів та звичаїв війни і посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 438, ст. 110 КК України).
Унаслідок збройної агресії рф на Житомирщині загинули 38, поранені – 65 мирних жителів. На превеликий жаль, серед них – 15 дітей: троє загиблих та 12 поранених. Крім цього 24 кримінальні провадження розпочато за фактами руйнувань чи пошкоджень 58 дитсадків, шкіл та вищих навчальних закладів.
  • За рік війни Житомирщина зазнала майже півтори сотні обстрілів, заподіяних ворожими авіабомбами, ракетними ударами, артилерією тощо.
Прокурорами, спільно з правоохоронцями, під час документування воєнних злочинів на території області встановлено близько трьох тисяч  пошкоджених об’єктів цивільної інфраструктури, понад 240 з них – вщент  зруйновані. Це навчальні заклади, медичні установи, житлові будинки, енергетична інфраструктура, нафтобази.
Тільки у трьох кримінальних провадженнях установлено збитків в розмірі понад 774 млн грн. З метою встановлення їх розміру в інших провадженнях тривають судові експертизи.
У кримінальних провадженнях допитано майже півтори тисячі свідків та потерпілих, призначено майже 1000 експертиз. Особисто прокурорами проведено 635 слідчих та процесуальних дій.
  •  Встановлено непоодинокі факти застосування збройними силами рф зброї та боєприпасів, заборонених Міжнародним гуманітарним правом.
Так, на території Коростенського району вилучено елементи касетних боєприпасів до РСЗВ «Ураган», а в одному з сіл Народицької територіальної громади – 35 протипіхотних мін, навіть на території садиби місцевого мешканця.
До кримінальної відповідальності уже притягується командир танку окремої гвардійської танкової бригади, який під час тимчасової окупації села у Макарівському районі, що на Київщині, захопив у заручники місцевого жителя та, погрожуючи вбивством, вимагав показати дорогу до місця розташування ворожого війська.
  • Триває робота з викриття кримінальних правопорушень за фактами державної зради, участі у збройних терористичних формуваннях, колабораційної діяльності та глорифікації агресора.
За цей період викрито 5 осіб у вчиненні державної зради. Зокрема, до суду скеровано 4 обвинувальні акти за фактами вчинення громадянами державної зради, з яких у 2 кримінальних провадженнях винних осіб засуджено до покарання у виді реального позбавлення волі.
За підтримання публічного обвинувачення прокурорів Житомирської обласної прокуратури за активну участь в діяльності терористичної організації «ДНР» та перебування у непередбачених законом збройних формувань 10 осіб засуджено до позбавлення волі.
Викрито 54 особи (працівники освіти, викладач вишу, священнослужителі та держслужбовець) яким інкримінується  колабораційна діяльність та глорифікація керівництва держави-окупанта.
  • За період війни органами прокуратури області заявлено близько десяти позовів про зобов’язання балансоутримувачів привести у належний стан та готовність захисні споруди (бомбосховища та укриття) площею понад півтори тисячі квадратних метрів місткістю 1700 осіб. Наразі більше половини позовних заяв розглянуто судом та задоволено.
  • Спільна робота прокурорів і правоохоронців спрямовується на припинення діяльності російського та білоруського бізнесу. З 24.02.2022 – дотепер розпочато та розслідується 15 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних суб’єктами підприємницької діяльності, бенефіціарами яких є громадяни росії та білорусі.
Так, викрите публічне акціонерне товариство з видобування граніту на Житомирщині, засновником і бенефіціарним власником якого є родина «гауляйтера» тимчасово окупованої частини Херсонщини. Його директору повідомили про підозру у зловживанні повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки державним і громадським інтересам, а також у легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом, на суму 2,5 млн грн (ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 209 КК України). Наразі накладено арешт на спецтехніку вартістю майже 6 млн грн, земельну ділянку площею 5 га, корпоративні права та гроші на банківських рахунках.
  • Органи прокуратури вживали заходів щодо передачі арештованого у межах кримінальних проваджень майна та коштів для потреб Збройних Сил України. У такий спосіб передано понад 1 млн грн, більше десятка автомобілів, тепловізори, тисячі літрів пального, 700 м3 деревини, 16 тис. пачок тютюнових виробів тощо.
Спільна робота прокуратури та органів правопорядку триває.
Слава Україні!

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 2558