Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.03.2023

Прокуратура Житомирщини захистила право дітей на оздоровлення: ліквідацію дитячого протитуберкульозного санаторію «Лісовий берег» скасовано

Органи прокуратури Житомирщини продовжують відстоювати у суді права дітей у різних сферах діяльності, зокрема, у сфері охорони здоров’я неповнолітніх.
Так, за позовом ювенальних прокурорів Житомирської обласної прокуратури визнано протиправним і скасовано рішення Житомирської обласної ради про припинення комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» шляхом ліквідації.
Йдеться про те, що депутати Житомирської обласної ради у червні 2020 року проголосували про ліквідацію дитячого оздоровчого закладу, що знаходиться у зоні відпочинку с. Іванівка Житомирського району.
Вивчивши рішення обласної ради, ювенальні прокурори встановили, що такий правочин не відповідає Конституції України, Законам України «Про місцеве самоврядування в Україні» і «Основи законодавства України про охорону здоров`я» та є безпідставним, у зв’язку з чим має бути скасоване.
Таку позицію обласної прокуратури Житомирський окружний адміністративний суд визнав обґрунтованою.
Додатково. Відповідно до ст. 49 Конституції України, охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена.
Довідково. Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» побудований у середині 1990-х років, має площу більше 8,7 тис. м2 (понад 20 будинків). За часів повноцінного функціонування протягом року у санаторії оздоровлювалися майже 500 дітей, хворих та схильних до туберкульозних захворювань.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1797